In het Chinese Wenshan mag Fikkie alleen ’s nachts nog de straat op

Honden op straat in China: het wordt niet overal gewaardeerd. Beeld AFP
Honden op straat in China: het wordt niet overal gewaardeerd.Beeld AFP

In Wenshan hadden ze er genoeg van: overdag honden op straat. Daarom verordonneerde de gemeente in de Zuid-Chinese provincie Yunnan vorige week dat het voortaan afgelopen moet zijn met het uitlaten van honden vóór tien uur ’s avonds en ná zeven uur ’s ochtends.

Iris Ludeker

En daar blijft het niet bij: het is in Wenshan überhaupt niet meer toegestaan om met je hond in parken, winkel- en sportcentra te komen. Er is ook een maximale riemlengte van een meter, en een verbod op minderjarige uitlaters.

De stap van de gemeente mag dan misschien radicaal zijn, ook elders in China is het niet ongebruikelijk om het houden van honden streng te reguleren. De communistische vader des vaderlands Mao Zedong vond huisdieren een zaak voor de bourgeois, en die afkeurende houding wordt nog steeds gereflecteerd in lokale regelgeving. Zo is het centrum van hoofdstad Peking verboden terrein voor grote honden.

Onder welvarende Chinezen is het tegenwoordig wel vrij gebruikelijk om een huisdier te hebben; zij lieten dan ook on­line hun afschuw blijken over de toekomstige nachtelijke uitlaatpartijen. Anderen prezen de maatregelen juist, als een heel terechte veiligheidsmaatregel. In China sterven jaarlijks tweeduizend mensen aan hondsdolheid, doorgaans na een hondenbeet.

Lees ook:

Unieke vechtscheiding in Spanje: wie krijgt de hond?

Bordeauxdog Leben is plotseling verwikkeld geraakt in een unieke vechtscheiding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden