In het buitenland zit niemand meer te wachten op de Nederlandse voetbaltrainer

Philip CocuBeeld AFP

Phillip Cocu werd zondag ontslagen als coach van het Turkse Fenerbahçe. Nederlandse voetbaltrainers zijn niet bepaald gewild in het buitenland.

Hoe komt het dat de eens zo geliefde Nederlandse voetbalcoach er niet meer goed opstaat? Welke lessen zijn er te leren voor de toekomst? Drie sprekers geven hun mening. “Coachen is voor vijftig procent voetbalmanagement en voor vijftig procent mensenmanagement.”

Gerard Marsman, directeur Coaches Betaald Voetbal:

“Er is altijd sprake van een golfbeweging als het gaat om de populariteit van Nederlandse trainers in het buitenland. Daarom maak ik me ook niet zo veel zorgen over het feit dat er momenteel geen Nederlandse trainer werkzaam is in de vijf grootste competities van Europa. Dat komt vanzelf wel weer. Ik weet dat er recent Nederlandse coaches zijn gevraagd om in te stappen bij een Engelse Premier League-club, maar zij hebben ‘nee’ gezegd, omdat ze de club niet bij hen vinden passen.

“Welke keuze maak je? Die vraag is natuurlijk wel belangrijk. Als trainer moet je weten waar je aan begint, dus een goede voorbereiding is van essentieel belang. Ik denk dat Frank de Boer een aantal keer op het verkeerde been is gezet. Bij Inter krijg je geen tijd om spelers en het spel te ontwikkelen. Daar moet je direct presteren. Dat kan een les zijn voor ­Nederlandse trainers. Veel buitenlandse trainers denken puur in resultaat, terwijl Nederlandse trainers ook de manier van spelen ­belangrijk vinden. Zij denken eerder in termen als ‘ontwikkelingsproces’, maar de tijd die nodig is om jonge ­spelers te ontwikkelen, krijg je vaak niet.”

Leo Beenhakker, voormalig voetbaltrainer:

Leo BeenhakkerBeeld EPA

“In mijn eerste week bij Real Madrid, waar ik in 1986 als trainer begon, werkte ik samen met assistent Vicente del Bosque, iemand die het later ook wel aardig heeft gedaan, geloof ik. Van hem hoorde ik iets wat ik de rest van mijn leven nooit zal vergeten. ­Namelijk: coachen is voor 50 procent voetbalmanagement en voor 50 procent mensenmanagement.

“Ik twijfel niet aan de trainerskwaliteiten van Frank, Phillip en noem ze ­allemaal maar op, maar het gaat er ook om hoe je je verdiept in een andere cultuur. Met wie heb ik te maken? Hoe zit ­iemand in elkaar? Als trainer bracht ik constant dezelfde boodschap – want dat was mijn voetbalfilosofie – maar de manier waarop mijn woorden geïnterpreteerd werden, was telkens weer anders. Dat is niet zo makkelijk, kan ik je melden.

“De grootste cultuurschok beleefde ik in 2006, toen ik, een week na het wereldkampioenschap met Trinidad en Tobago, bondscoach werd van Polen. Ik ging van Bob Marley & The Wailers naar een land waar mensen calimerogedrag vertoonden: zij zijn groot en ik ben klein. Een ­andere cultuur is niet per se beter of slechter. Het is alleen ­anders. Je moet haar proberen te ­begrijpen door je erin te verdiepen. En, ook niet onbelangrijk, je moet er een beetje gevoel voor hebben.”

Peter Murphy, voormalig ­volleybalcoach:

“Als coach is het van groot belang dat je de taal spreekt. Ik weet nog dat ik een keer op woensdagavond een ­gesprek had met het Italiaanse Perugia en die zaterdag al op de bank zat. In de tussenliggende dagen heb ik zo veel mogelijk geprobeerd me de Italiaanse taal eigen te maken. Als coach is het zaak om snel duidelijk te maken welke kant je op wilt qua tactiek en strategie. Wat is je speelplan? Welke taken horen daar bij? Wat moet er ­gebeuren; een radicale koerswijziging of een kleine aanpassing?

“De les die ik heb geleerd, is dat je rigoureus moet breken met degene die niet mee willen. Om een voorbeeld te geven: bij Perugia had ik een Tsjechische speelster met een knieblessure, die een spuit toegediend kreeg door de arts. Dat heb ik haar verboden. Ik wilde dat de blessure zou genezen met rust, niet met een injectie. Verder heb je als coach in het buitenland ook gewoon wat mazzel ­nodig. De factor geluk speelt zeker een rol.”

Lees ook:

Een nieuwe kras tekent zich af op het Nederlandse trainersgilde

Vorig seizoen werd Frank de Boer bij een buitenlandse club vroeg ontslagen, en na hem Ronald Koeman. Nu zit Phillip Cocu in zwaar weer bij Fenerbahce, hoe anders dan De Boer hij ook mag zijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden