In Hermans' scholieren-O balt woede zich al samen

RAI Amsterdam, do 4 maart 16-21 uur, vr 5 en za 6 11-18 uur.

Atlassen, gravures, reisjournalen en eerste drukken ('De avonden' van toen nog Simon van het Reve, inmiddels F 950) zijn ook op deze grote antiquarische beurs de gebruikelijke waar. De door Adriaan van Dis opgedoekte Reve-collectie wordt door De Slegte in haar geheel gepresenteerd - niet geveild overigens, zoals eerder per abuis bericht; wie van 4 tot 6 maart in de Amsterdamse Rai het eerst komt, maalt het eerst, voor de F 950 als topprijs tot een tientje op de bodem. De firma begeleidt de verkoop met een net verschenen kleine catalogus, een curiosum op zich, inclusief de vermelding dat op last van Reve een facsimile van een brief aan Van Dis vanwege 'schending van het auteursrecht' uit de catalogus verwijderd is, met twee afgesneden pagina's als stille getuigen.

Bij de veertig deelnemers aan de Fair uit Nederland, de Verenigde Staten en de meeste Westeuropese landen lopen de prijzen ver uiteen: een atlas van Mattias Quad uit 1600 vraagt 41 900 gulden (D & Lake Ltd.); de 'Tobasche spraakkunst' van Sumatra, vervaardigd door het Nederlands Bijbel Genootschap, 650 gulden (Bubb Kuyper).

Antiquariaat Schumacher in Amsterdam verkoopt enkele originele litho's van Kazimir Malewitsj, gemaakt aan de vooravond van de eerste wereldoorlog. 'Spel in de hel' is de veelzeggende titel van een boekje met zo'n litho op het omslag, dat 12 000 gulden moet opbrengen.

Druksels

Prachtig zijn twee niet elders gebruikte druksels van de in 1945 door de Duitsers vermoorde graficus en drukker H.N. Werkman, die de voorkant sieren van twee - illegale - oorlogsuitgaven van de kunstenaarswerkplaats De Blauwe Schuit. Een exemplaar van het gedicht 'Meisje' van Gerrit Achterberg, uit een oplage van 110, kost F 1850; het gedicht 'De terugkomst' van S. Vestdijk (geschreven voor Werkmans compagnon dominee Henkels met wie hij in St. Michielsgestel gegijzeld zat) F 6500, uit een oplage van 25 exemplaren.

Nu eens een leuke eerste druk, naast de vele titels Reve, Hermans en Mulisch, betreft Nescio's eigen exemplaar van 'Dichtertje/De Uitvreter/Titaantjes' uit 1918. De schrijver heeft zelf een bijgevoegde lijst errata aangelegd, die het Letterkundig Museum zich tezamen met het boek niet zou mogen laten ontgaan (F 5500).

Een verrassing voor Lucebert-verkenners biedt een A4tje (F 2200) met tekeningetjes en nooit gepubliceerde dichtregels, zoals:

wijs zijn zij die mijn hand houden ..)

daar samen en springen de spelonken

en ik hoorde spelend

door de lucht slepend

uw gehuldigde appels uitgaan ..)

deze woorden waarom? uit druppels is

gedreven ons lichaam

Het kleinste boek op de Fair heeft de omvang van 63 bij 42 millimeter. Het bandje bevat het gehele Boek der Psalmen, afgedrukt in een van de eerste vormen van stenografie. De minuscule tekentjes moesten met de hand worden gegraveerd. De opdrachtgevers en eigenaren zijn achterin het boekje bij naam genoemd: 24 in getal, vermoedelijk ook de grootte van de oplage; jaar van uitgave is 1660, vraagprijs is F 6800.

In de afdeling parafernalia vinden fanaten een hartelijke ansicht uit 1951 van Mulisch aan Reve ('Werther Nieland' is "donders goed gebracht" ) en dat is aardig, gezien hun latere vete. Maar wie moet wat met het scheikundeschrift van 'Willem Frederik Hermans 5B'? Volgens antiquaar Schumacher is het 'voer voor grafologen': in Herman's letter O verraadt zich diens mettertijd toenemende agressie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden