In hele EU klinkt roep om actie na bootramp

Een schip van de Italiaanse kustwacht - gezien vanuit een helikopter - zoekt naar overlevenden van de gekapseisde boot met vluchtelingen.Beeld REUTERS

De internationale gemeenschap, vooral de Europese Unie, was gisteren de gebeten hond in veel reacties op het drama in de Middellandse Zee. Veel van die kritiek kwam uit de EU-hoofdsteden zelf. De Italiaanse premier Renzi riep op tot een spoedzitting van alle regeringsleiders, nog deze week in Brussel. "We kunnen niet ongevoelig blijven als er elke dag een slachting is", aldus de premier.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini voerde in Rome spoedberaad met haar landgenoot Renzi. Na afloop liet Mogherini weten dat zij en Renzi het erover eens zijn dat 'alleen een Europees immigratiebeleid' dergelijke tragedies kan voorkomen.

Vandaag komen de ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg bijeen voor regulier overleg. Het geplande hoofdthema - de betrekkingen tussen de EU en Latijns-Amerika - zal in de schaduw komen te staan van de migrantendrama's. "Wat dagelijks gebeurt aan de zuidgrens van Europa is onaanvaardbaar voor een Unie die is gebouwd op solidariteit, respect voor mensenrechten en waardigheid voor iedereen", aldus Mogherini. "We hebben nu te vaak gezegd: dit nooit meer."

Beeld ANP

"Woorden zijn niet meer genoeg"
Veel kritiek richt zich op de EU-operatie Triton, die Italië sinds november ondersteunt met grensbewaking en het tijdig ontdekken van boten met migranten. Deze operatie beperkt zich tot 30 zeemijlen uit de Italiaanse kust en beschikt volgens critici over te weinig geld en materieel.

De Franse president Hollande zei dat er 'meer boten, meer surveillancevluchten en een intensievere strijd tegen mensensmokkel' nodig zijn om de problemen aan te pakken. Ook de Spaanse premier Rajoy reageerde verontwaardigd. "Woorden zijn niet meer genoeg."

Ook minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) reageerde: "De wereld is geschokt. Dit geweld moet stoppen. Er is geen tijd te verliezen. We moeten snel met een beter gecoördineerde, samenhangende oplossing komen."

Oorlogsschepen
Ook uit Zweden klonk een urgente oproep. "Meer EU-landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de vluchtelingensituatie", zei de Zweedse minister Morgan Johansson (migratie).

Op de ministerraad in Luxemburg van vandaag stond ook de aanhoudende onrust in Libië op de agenda. Daarbij zou een vertrouwelijk plan worden besproken om oorlogsschepen naar de Libische kust te sturen om olie- en wapensmokkelaars op te sporen, zo wist het Britse persbureau Reuters gisteren te melden. In het document wordt volgens Reuters ook het risico genoemd dat deze militaire operatie migranten stimuleert de riskante overtocht te wagen, omdat opvarenden hopen dat ze worden gered en naar Europa gebracht.

Abonnees lezen vandaag in Trouw de verhalen die vluchtelingen die de boottocht naar Europa wel overleefden aan onze correspondent Pauline Valkenet vertelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden