In Haarlem is slagroom voorlopig van de taart

door Fred Troost

De aanmelding, vier dagen voor het begin van de Haarlemse Basketbalweek, van de laatste deelnemer was een opluchting voor de organisatie, maar doet het bloed niet sneller stromen.

Amsterdam Astronauts, de huidige nummer negen van de basketbalcompetitie, is de vervanger van het Egyptische Gezira Sports Club, dat aanvankelijk als een veelbelovende deelnemer was aangekondigd. De deelname van de Israëlische nationale ploeg, waarop de Egyptenaren mogelijk in de halve finale konden stuiten, bleek bij nader inzien toch een te grote politieke barrière voor Gezira. ,,Vanaf het begin heb ik met die mogelijkheid rekening gehouden’’, zei toernooivoorzitter Frank Voskuilen gisteren. ,,Maar steeds werd tegengesproken dat de deelname van Israël een bezwaar was. Tot we de tickets naar Cairo stuurden. Toen haakten ze toch af. Voor ons een schadepost van achtduizend euro.’’

Voor het low-budget toernooi dat de Haarlemse basketbalweek is geworden, tikken zulke kosten aan. Vroeger zou men daar minder fronsend naar hebben gekeken, maar dit jaar ligt dat anders. Het is dat de gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland de subsidiepot hebben geopend, anders zou het helemaal een schrale boel worden. Omdat de sponsors zich té afwachtend (lees: passief) opstelden, is de begroting al van vijf ton naar 450.000 euro teruggebracht. De organisatie kiest primair voor de basisvoorwaarden: goede vloer, licht en geluid. ,,Dit wordt een limited edition’’, zegt Voskuilen. ,,Leuke dingen komen later nog wel eens.’’

Later, dat is volgend jaar en de jaren daarna, althans dat hoopt de organisatie die oprecht poogt een mooie erfenis van weleer te bewaken. Want de HBW, of beter: De Week, dat was toch het sportpareltje van Haarlem.

Daaraan refereerde Voskuilen toen hij stelde dat Wimbledon tennis heeft, Ascot paardenraces en Austin golf. ,,Haarlem heeft de honkbalweek en had de Basketbal Week.’’ Hád.

Want er schuilt tragiek in de herstart van een evenement dat drie jaar niet gehouden is, dat een verhuizing-om-nog-groter-te-groeien in een fiasco zag ontaarden, dat zijn staf van de vorige editie (2002, Haarlem) kwijt is en dat in arren moede zijn oprichter en oud-directeur terughaalde om de traditie in ere te herstellen.

Zij het schameler, want de slagroom is wel even van de taart: geen chearleaders, geen Amerikaanse mascotte en geen Amerikaanse speaker meer. Om nog maar niet te praten over het deelnemersveld.

,,We kunnen ons niet meten met Ascot of Austin’’, concludeerde Voskuilen dan ook terecht. ,,Maar ook daar is men eens begonnen. Met de Basketbalweek waren we een eind op weg.’’ Inderdaad, wáren.

De verhuizing naar Rotterdam (1999-2001) was achteraf bezien een dure vergissing, want ,,we hebben de emotie niet kunnen meeverhuizen.’’ Het is dat element, emotie, dat voor Voskuilen de inzet is voor het al dan niet slagen van de 21ste editie die vrijdag begint. Want de hoop is gericht op het publiek en dan nog niet eens zozeer op het aantal kijkers - er zijn inmiddels 10.000 kaarten in de voorverkoop van de hand gedaan -, maar vooral van de publieke beleving, de hunkering tussen kerst en nieuwjaar van die velen, die eerder minnaars van de HBW traditie dan basketballiefhebbers zijn.

Als het slaagt, komen de sponsors volgend jaar vanzelf. ,,Het toernooi van dit jaar moet bewijzen dat Haarlem De Week kan uitbouwen tot een topevenement. We moeten onze goede naam terugverdienen’’, aldus de directeur.

Kennelijk was Voskuilen, die in 2000 afscheid nam als toernooidirecteur, daarvoor nodig. ,,Ik ben terug in een Krajicek-rol. Voor mij is het toernooi geslaagd als er 15.000 toeschouwers komen en op de laatste dag huilende mensen voor de deur staan omdat ze er niet meer in kunnen’’, zegt hij.

,,En, o ja, ik doe het alleen nog maar in Haarlem.’’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden