Ik heb een droom

In haar dromen is violist Rosa Arnold (34) een geweldige zangeres met een big band

Beeld Jörgen Caris

“Eigenlijk is het raar dat we overdag zo weinig stilstaan bij onze nachtelijke dromen. Dat realiseerde ik me toen ik de film ‘Manifesto’ zag. Daarin spreekt Cate Blanchett een manifest uit van een kunstenaar waarin wordt gezegd: we brengen zoveel uren van ons leven slapend door - wat jammer dat onze dromen niet meer onderdeel zijn van ons bestaan.

Ikzelf heb heel levendige dromen. De symboliek ervan zegt mij niet veel maar ik vind het wel leuk na te gaan wat je ’s nachts allemaal verwerkt, en hoe mensen die ik ken verwikkeld raken in vaak bizarre situaties.

Mijn dromen zijn soms extreem: ik moet bijvoorbeeld een terroristische aanslag zien te voorkomen. Of ze zijn grappig: collega’s komen opeens mijn hele huis schoonmaken; of een vriendin heeft haar huis volgehangen met schilderijtjes en ik verwonder mij erover dat ze blijven hangen aan punaises. Laatst droomde ik dat ik mijn minuscule baby kwijtraakte en terugvond onder mijn schoenzool.

Ik heb geregeld muziekdromen. Nachtmerries (eenmaal op het podium voor een volle zaal geen idee hebben wat ik moet doen) en fantastische. Zo heb ik eens gedroomd dat ik een geweldige zangeres was met een big band achter me en plotseling rolden de improvisaties uit mijn mond. Ik was heel verrast en dacht: wat leuk dat ik dit ook kan!

Knallende ruzie

Als ik over mijn kwartetgenoten droom gaat het niet over muziek maar over onze verhoudingen: dat we bijvoorbeeld knallende ruzie hebben. In het echt gebeurt dat nooit. Er zijn strijkkwartetten die nauwelijks door één deur kunnen, bij ons is dat gelukkig niet zo. Wij brengen heel veel tijd met elkaar door, dat is behoorlijk intensief, je moet het een poosje ervaren om te ontdekken of het bij je past. Er is heus weleens wat frictie, maar doordat wij regelmatig samenwerken met andere kunstenaars verandert de dynamiek, dat geeft lucht.

We vinden het interessant na te denken over hoe je klassieke en hedendaagse kamermuziek presenteert, en een bepaald gevoel overbrengt. Doe je dat in het Concertgebouw of in een theater? Werk je met lichtontwerpers of met een verteller? Alle mogelijkheden vind je volgend weekend onder één dak op ons eigen festival ‘September Me’. Het uitgangspunt is kamermuziek, maar de gasten en projecten die we een podium bieden zijn heel divers.

Wijzelf geven onder meer een nachtconcert - het tweede strijkkwartet van Morton Feldman, dat zo’n vijf uur duurt - terwijl videomakers van het Blauwe Uur beelden projecteren, geïnspireerd door de onsterfelijke kwal Turritopsis Nutricula. Muziek en onderwaterbeelden zijn subtiel en deinend. Misschien doezelt het publiek in slaap, maar voor ons is het een ultieme concentratieoefening. Super stoer om te doen.”

Rosa Arnold (34) is violist en lid van het Ragazze Quartet. Van 21 t/m 23 september organiseert het Ragazze Quartet het kamermuziekfestival ‘September Me’ in Amersfoort. Info: september-me.nl.

'Ik heb een droom' is een interviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of 's nachts. Lees hier eerdere afleveringen terug. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden