In goed gezelschap
Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl
Onze koning en koningin, breed grijnzend aan het bier met Poetin. Is dit niet precies het beeld dat we van tevoren vreesden?
U ziet, ze waren niet de enige royals die een ontmoeting met de Russische president hadden. De Britse prinses Anne, IOC-lid, schudde hem de hand. Net als prins Albert van Monaco, die ooit in de bobslee heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen. Maar beregezellig werd het alleen in het Holland Heineken House. Helaas was het voor een goed gesprek wat te rumoerig. Proost dan maar!
Zou de koning, die toch geschiedenis studeerde, beseffen dat deze foto de archieven ingaat en straks in een heel andere context weer kan opduiken? Olympische Spelen georganiseerd door sterke leiders - ze willen nog wel eens een paar jaar nagalmen.
Het blijft in heel Europa een gedoe, die monarchen met een eigen willetje en eigen hobby's. Ook menig Brits onderdaan fronste de afgelopen week de wenkbrauwen. Op zich was de tv-boodschap van prins Charles en zijn zoon William behartigenswaardig: ze riepen in diverse talen op tot het beschermen van bedreigde dieren, zoals de neushoorn en de tijger. Maar wat deed William in het weekend dat het filmpje werd uitgezonden? Precies: jagen. Nee, niet zoals de koning van Spanje op olifanten, maar op onbeschermd grut als herten en konijnen. Toch hielp hij de oproep, die een langere campagne moest inluiden, vakkundig om zeep.
Het Spaanse koningshuis kraakt trouwens écht in zijn voegen en niet alleen vanwege de schietgrage koning Juan Carlos. Schoonzoon Iñaki en zijn vrouw, la infanta Cristina, worden verdacht van grootschalige fraude. Vorige week moest de prinses een smadelijke gang naar de rechter maken.
Intussen werd België verrast met het bericht dat de nieuwe koning Filip tirannieke trekjes vertoont jegens familieleden en personeel. Het hof vond het - wat vrij ongebruikelijk is - nodig de beschuldiging tegen te spreken. Filip houdt er gewoon een hoog werkritme op na, luidde de verklaring. 'Hij en de koningin zijn er na de troonswissel werkelijk ingevlogen.' Dat had nou niemand verwacht - dat Filip van aanpakken weet. Kwaad kan het bepaald niet. Zijn broer Laurent is chronisch in opspraak, er lijkt geen einde te komen aan onthullingen over het liefdesleven van zijn ouders en tante Fabiola maakte zich onmogelijk door op listige wijze de belasting te ontduiken.
In Zweden zorgde koningin Silvia afgelopen herfst voor een schandaaltje. Ze zou het verleden van haar vader door een bevriende historicus hebben laten verfraaien. Het was weliswaar bekend dat hij lid was geweest van de nazi-partij en dat hij eind jaren dertig een bedrijf had gekocht van een Joodse ondernemer. Maar in de versie die koningin Silvia de wereld instuurde was hij een soort Oskar Schindler, die de Joodse familie genoeg geld gaf, zodat ze naar Brazilië konden vluchten. Op zijn zachtst gezegd ongeloofwaardig, concludeert journalist Johan ¿sard in zijn boek 'Het geheim van de koningin'; Silvia's vader nam het bedrijf voor een prikkie over en kende die Joodse familie helemaal niet.
Het verleden van een vader kan een koningin behoorlijk dwarszitten, dat wisten we al. Maar dat verleden proberen te herschrijven is gewoon... ja, een beetje dom.
Of koningin Silvia naar Sotsji reist, is niet bekend. Haar man, koning Carl Gustaf, is volgens de voorlichters in Rusland komende week wel van de partij. Zou hij een knuffel van Poetin willen, of probeert hij hem te ontlopen?
undefined