In gemeenschap van goederen

,,Met Vitesse Gelredome'', meldt de telefoniste. Voor haar is voetbalclub Vitesse identiek aan stadion Gelredome en mogen beide, op papier toch twee gescheiden organisaties, in één adem worden genoemd. Oud-Vitesse voorzitter Karel Aalbers zou trots op haar zijn geweest. Met hetzelfde gemak verbindt ze door met Amarak BV en AEC Holland Holding, twee bedrijven van Aalbers.

Han Koch

Op Batavierenweg 25 in Arnhem is voetbalclub Vitesse gevestigd. Voorzitter Karel Aalbers is na een gesprek met de raad van toezicht opgestapt en zit nu in Marbella, Spanje. Aalbers voelt zich miskend. Hij, de man die de club groot maakte, wil weer terug naar zijn Vitesse en zijn jongens. Het woord 'zijn' staat bij Aalbers voor meer dan alleen een onmiskenbaar aanwezige emotionale band: Aalbers is behalve persoonlijk ook zakelijk verbonden met de club.

Op dezelfde Arnhemse weg is ook Gelredome NV gevestigd. Directeur Karel Aalbers is opmerkelijk genoeg geen directeur meer bij deze NV. Niet omdat de raad van commissarissen van de NV hem niet meer zag zitten, maar omdat de raad van toezicht van de voetbalclub de relatie wilde verbreken. Bij de provincie Gelderland proberen ze nu uit te zoeken hoe het kan dat de raad van toezicht van Vitesse ook gaat over de NV Gelredome.

Die volslagen onduidelijkheid over wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de gang van zaken, heeft in ieder geval het opstappen van Jan Terlouw, als voorzitter van de raad van commissisarissen (rvc) van Gelredome opgeleverd. In die raad zat de oud-commissaris van de koningin in Gelderland namens diezelfde provincie. Volgens bronnen was Terlouw op de hoogte van het ontslag van Aalbers, maar was hem als voorzitter van de 'rvc' niet om een mening gevraagd. Voor Aalbers zelf is het zonneklaar: ,,Terlouw is opgestapt omdat de raad van toezicht hem passeerde.'' Dat hijzelf zowel het voorzitterschap als de directeurspositie opgaf, kwam omdat in de ,,bewuste nacht de advocaat van de raad van toezicht zei dat er contact met Terlouw was geweest''. En dat wordt weer ontkend door Terlouw. Hoe het ook zij, op het provinciehuis van Gelderland vindt men het knap lastig om uit te leggen dat de provincie als grootste aandeelhouder van Gelredome zo weinig te zeggen heeft over wat er gaande is aan de Batavierenweg 25.

Op dat adres, zo laat het handelsregister zien, zijn ook de twee zakelijke BV's van Karel Aalbers gegevestigd. AEC Holland heeft als hoofdactiveit het verstrekken van diensten aan organisaties en ondernemingen in het binnen- en buitenland. Amarak Holding BV huist eveneens op dat adres. ,,Wellicht was het beter geweest die privé-ondernemingen ergens anders onder te brengen'', zegt Aalbers nu. ,,Het zijn niet meer dan brievenbussen. Alle stukken die betrekking hebben op de investeringen gaan direct door naar de accountant.'' En daarmee wil Aalbers zeggen dat hij de secretaresse van Vitesse of de receptioniste van Gelredome niet voor zijn privé-zaken gebruikt. Ook het verwijt dat hij zijn zakken vulde met een dubbelfunctie, bestrijdt hij. Nee, hij verdiende geen miljoen gulden als voorzitter van Vitesse. ,,Minder dan dat, maar ook weer meer dan zes ton. Ik word voor twee dagen per week door Vitesse aan Gelredome uitgeleend. Gelredome betaalt daarvoor 2,5 ton aan Vitesse, zeg maar voor de detachering'', aldus Aalbers.

En dan nog maar een gerucht: Aalbers zou zijn woordvoerder bij Vitesse, Hein Rood, het voor een perschef vorstelijke salaris van 50 000 gulden per maand hebben gegeven. ,,Onjuist'', zegt Aalbers. ,,Rood verdient twee ton per jaar.'' Aalbers erkent dat hij de 'Partners' is in Roods bedrijf Rood & Partners. Hein Rood en Karel Aalbers wilden om belangenverstrengeling te voorkomen het bedrijf (gespecialiseerd in communicatie) verkopen. De aandelen zijn inmiddels voor 20 procent verkocht en volgens Aalbers zijn over de verkoop van de resterende 80 procent al afspraken gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden