In geldnood, dankzij Caracas

Venezolaanse studenten in Spanje klem omdat het omwisselen van bolivars is geblokkeerd

Venezolaanse jongeren die in het buitenland studeren krijgen al maandenlang geen euro's meer uit de pinautomaat. Caracas blokkeert het omwisselen in euro's vanwege de economische malaise in hun geboorteland. En dat levert de studenten grote problemen op.

Zo mag de Venezolaanse Maria Salomé Montenegro (36) alleen nog maar online lessen volgen. De business school van de Rey Juan Carlos Universiteit in Madrid, waar zij een master volgt, laat haar niet meer toe. Omdat zij sinds de aanvang van haar studie vier maanden geleden nog geen collegegeld heeft betaald. Het geld staat echter wel op haar Venezolaanse bankrekening, maar de autoriteiten in Caracas blokkeren het omwisselen. "Het is belachelijk. Ik kan niet bij mijn eigen geld", vertelt Montenegro in een café op de universiteitscampus in Madrid. En zij is niet de enige. Naar schatting kampen wereldwijd 25.000 Venezolaanse studenten met dit probleem; in Spanje alleen al zijn het er 4000.

In oktober ontvingen de studenten een e-mail van de regering waarin werd aangekondigd dat de lokale munteenheid, de bolivar, voorlopig niet meer omgewisseld kon worden in buitenlandse valuta. In Venezuela, waar de inflatie de pan uit rijst en er schaarste heerst, moet dit door de staat worden goedgekeurd. Studenten die naar het buitenland vertrekken dienen voor vertrek een aanvraag in zodat zij niet zonder lokale valuta komen te zitten. "Nu zitten wij in een limbo", zegt Montenegro: "Hier kunnen wij niet in ons levensonderhoud voorzien. Een vliegticket terug naar Venezuela kopen gaat zo ook niet."

Een woordvoerder van het Venezolaanse consulaat in Madrid kan niet zeggen wanneer de problemen zijn opgelost. Om de ergste nood te lenigen wordt onder de Venezolaanse gemeenschap in het buitenland geld voor de studenten ingezameld voor eten, de huur en openbaar vervoer. Een medestudent van Montenegro, die zijn huis is uitgezet, logeert af en aan bij landgenoten. Sinds 2000 - een jaar nadat de inmiddels overleden socialist Hugo Chávez aan de macht kwam - tot en met 2014 hebben 800.000 Venezolanen vanwege de politieke- en economische situatie en de onveiligheid Venezuela verlaten. Althans, die schatting maakte de Venezolaanse demograaf Anitza Freitez vorig jaar. De regering houdt deze cijfers zelf niet bij. Sinds de protesten tegen de regering in het voorjaar van 2014, zou de uittocht zijn toegenomen. Venezolanen zoeken hun heil met name in de Verenigde Staten gevolgd door Spanje en Colombia. In Spanje bevinden zich naar schatting 200.000 Venezolanen van wie de meesten op de Canarische Eilanden en in Madrid wonen.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft begin maart een tentoonstelling in Madrid georganiseerd om de resultaten van de socialistische revolutie te tonen, uit onvrede met de volgens hem negatieve berichtgeving van de Spaanse pers. "Ik vind dat zo cynisch", zegt studente Montenegro. "Met een fractie van die bestedingen zou ik mijn huur weer kunnen betalen."

Toevluchtsoord

Spanje was tijdens de dictaturen in Latijns-Amerika in de jaren zeventig en tachtig al een toevluchtsoord voor politieke vluchtelingen van het continent. Naast Venezolanen wonen er ook 130.000 Cubanen in Spanje. Latino's, met name economische migranten, vormen de grootste groep buitenlanders in Spanje. Dit zijn vooral Ecuadorianen, Colombianen en Bolivianen. Alberto Perez, woordvoerder van de Venezolaanse gemeenschap in Spanje en gelieerd aan oppositiepartij Voluntad Popular, deed onderzoek en concludeerde dat het overgrote deel van de Venezolanen bij een machtswisseling zou terugkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden