In 'Friends' gebeurt veel, en verandert er weinig

Komende maandag terug op tv: 'Friends'. De negende serie. En nog is het niet de laatste. De acteurs hebben er eigenlijk al lang geen zin meer in, maar de fans vragen om meer.

Alweer negen jaar geleden is het dat verwende Rachel (Jennifer Aniston) in bruidsjurk de Newyorkse coffeeshop 'Central Perk' binnen struinde, weggevlucht voor de mogelijk foute verbintenis met een tandarts. Rachel werd er opgevangen door vijf vrienden. Twintigers toen. Haar schoolvriendin, de voormalig eetverslaafde kok en controlfreak Monica. Monica's broer: de pedante paleontoloog Ross. Monica's overburen: de neurotische grappenmaker Chandler en de naar pizza's hunkerende promiscue soapacteur Joey. En last but not least, Phoebe, even kattig als naïef, vegetariër annex masseuse annex new-age-specialiste. Best een dissonant element eigenlijk, die Phoebe, maar in 'Friends' hebben zulke verschillen in opvattingen en levensstijl nooit echte gevolgen. Net zomin als de inmiddels redelijk talrijke onderlinge (al dan niet beantwoorde) verliefdheden, echtbreuken, of (al dan niet gewenste) zwangerschappen. Het is hoogstens de aanleiding tot kortstondig amusant gekibbel en de meeste tijd ouwehoert het zestal gewoon gezellig verder over niets -op de sofa en aan de keukentafel. Er gebeurt veel in 'Friends', maar er verandert weinig.

Misschien vanwege die eindeloze harmonie is het ook niet speciaal hip of goed om te houden van 'Friends'. Voor een niet-jongere tv-kijker, tenminste. Het is geen 'Fawlty Towers' of 'Absolutely Fabulous' tenslotte. Geen radicale spot of hysterische camp. Het is bepaald ook geen 'Sex and the city'. Het gaat vaak wel over seks in 'Friends', maar altijd op zo'n manier dat je eraan mee kunt doen. Meer over de remmingen dan over de orgasmes, zeg maar. 'Friends' creëerde tot nog toe ook geen chique sociologische debatten zoals het homo/heterohuishouden in 'Will and Grace', of de babyhonger van carrièrevrouw Ally McBeal. Niet dat het niet allemaal voorbijkomt (echtscheiding, homohuwelijk, alleenstaand ouderschap, draagmoederschap, transseksualiteit) maar over die grote dingen gaat het niet. De humor van 'Friends' schuilt in de kleine observaties, in het gekke, in het gewone, ondersteund door de meestal perfecte timing van de zes acteurs.

Heel grappig was afgelopen seizoen bijvoorbeeld het moment dat Rachel bij het zien van een echo van haar baby eerst ogenschijnlijk wegsmeltend naar het scherm tuurt, om als de dokter weg is in huilen uit te barsten dat ze alleen maar grijze massa ziet. Ha! Wie niet?

Maandag begint het negende jaar alweer, en als het een beetje meezit, komt er nooit een einde aan 'Friends'. Het achtste seizoen was het best bekeken in Amerika. De laatste aflevering met Rachels bevalling was de op een na best bekeken aflevering ooit. Toch zou deze negende serie de laatste zijn. De schrijvers (een team van acht mannen en vijf vrouwen onder leiding van scheppers Martha Kauffman en David Crane) berichtten vorig jaar in Amerikaanse kranten al over hun gepieker. Hoe moest 'Friends' aflopen? Vele boze brieven kregen ze van de fans toen vorig seizoen het gerucht ging dat ze Rachel tijdens haar bevalling zouden laten sterven. (Actrice Aniston is buiten de serie het meest succesvol, vandaar het gerucht). Ze spraken hun afschuw uit over het einde van het bewonderde 'Seinfeld' (te hard, niet grappig). Maar wat te doen? Het koffiehuis opblazen? Monica en Chandler naar Oklahoma? Rachel en Ross herenigd? Brrr, hier dreigde de definitieve wending: het echte leven. Groot zal hun opluchting zijn geweest toen NBC de cast alsnog zover kreeg om toch weer te tekenen voor een tiende serie. Het gaat NBC per aflevering 8 miljoen dollar kosten (6 miljoen voor de acteurs). Dat bedrag wordt door de reclame niet gedekt maar beter een verliesgevende sitcom dan geen sitcom, is de redenering. 'Friends' blijft belangrijk voor de kijkdichtheid van de zender. Niettemin riep Jennifer Aniston bij Oprah Winfrey dat deze tiende wel de laatste serie zal zijn. Daarna wil ze een echte baby met echtgenoot Brad Pitt. En Matt LeBlanc (Joey) verzuchtte in een interview in The New York Times dat het tijd is om te stoppen. 'It's time to move on'. 'Friends'-fans weten beter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden