In films is de drinker een romantische kerel

Wat zat Humphrey Bogart zalig te drinken in Casablanca en kon 007-Sean Connery charmant genieten van zijn Martini.

ONDER REDACTIE VAN JOEP ENGELS

Staan die aantrekkelijke, welgeslaagde, licht agressieve maar niet onvriendelijke, romantische kerels model voor de drinker in de film? Ja, en dat al vijftig jaar, concluderen Amerikaanse onderzoekers in het Journal of applied social psychology (vol. 29, nr. 6). Zij lieten proefpersonen drinkende karakters beoordelen uit honderd vermaarde films, twintig uit elk decennium in de periode van 1940 tot en met 1989.

Drinkers doen het niet slecht. Vanuit de portemonnee bekeken hebben ze hun zaken voor elkaar, vanuit romantisch perspectief evenzeer. Niet alleen zijn ze knapper dan niet-drinkers, ook hun vleugje agressiviteit prikkelt. Daarbij doen ze in vriendelijkheid, intelligentie en goedaardigheid niet onder voor niet-drinkers. En aan het eind van de film boeren ze doorgaans niet slechter dan geheelonthouders.

Qua karakter drinken acteurs zich dus in de plus en in dat beeld is de afgelopen vijf decennia niets veranderd. Er wordt wel minder gedronken in de film: in 1940 door 33 procent van de acteurs, een percentage dat na een top van 40 in de jaren vijftig zakte tot 24 in de jaren tachtig.

Brengt dat stoere, attractieve, niet onbeminnelijke imago van de drinker ook kijkers ertoe naar de fles te grijpen? Dat gevaar is reëel, zou de psycholoog Albert Bandura erkennen: hij beschreef reeds in 1959 de neiging van mensen om lonend gedrag te imiteren. Het zien van ongestraft stelen door derden brengt jongeren gemakkelijker op het dievenpad. En in de film loont het drinken.

Klopt het imago van de filmdrinker trouwens met de wereld buiten de bioscoop? In grote lijnen wel, vermoeden de onderzoekers, grote zuiplappen daargelaten, maar daar ging het in deze studie niet om. Het lijkt onwaarschijnlijk dat drinkers hun uiterlijk mee hebben, maar uit statistieken blijkt dat gefortuneerden meer drinken en dat die drank enige agressie opwekt. Tegelijkertijd werkt alcohol als afrodisiacum, in de sfeer van kaarslicht met een wijntje erbij. De zwoele dronk van Humphrey Bogart waar zijn eigen Lauren Bacall in Key Largo wel voor moest bezwijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden