In Europa willen alleen de Bulgaren McCain

- Barack Obama wint de presidentsverkiezingen, als het aan de rest van de wereld ligt. De lezers van

Newsweek analyseerde de reacties van ’Mr. Cool’ (Obama) en ’Mr. Hot’ (McCain) op de financiële crisis en voorspelde hun buitenlands beleid. ’John Wayne’ McCain, de ruwe oud-straaljagerpiloot, ziet de Verenigde Staten in constant gevecht met indrukwekkende tegenstanders. De koele kosmopoliet Barack Obama denkt in grote strategische lijnen en gaat berekenend te werk. Volgens Harold Ford Jr., voorzitter van de Amerikaanse denktank Democratic Leadership Council, moeten we niet vergeten dat Amerikanen een vaderfiguur willen, iemand die hun land verdedigt en niet te veel geld afpakt. Het temperament van de president doet minder ter zake.

Op de cover van The Economist refereert een hybride vorm van Hank Paulson en Uncle Sam met priemende wijsvinger en de woorden „Ik wil je geld” aan het algemeen belang. Geen reddingsplan is ideaal, maar de huidige injectie van 700 miljard dollar aan belastinggeld zou kunnen werken. Hopelijk voorkomt het plan een diepe wereldwijde recessie, maar The Econo mist weet het ook niet zeker.

Der Spiegel heeft deze keer een aparte cultuureditie. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de Duitse politiek en de moeizame omgang tussen de christen-democratische CDU en de linkse partijen.

Time zet de ’helden van het milieu’ in het zonnetje. Deze editie bevat een aantal portretten van milieupioniers, visionairs, ondernemers, activisten en wetenschappers. Zowel de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger, de religieuze leider van de Sikhs Balbir Singh Seechewal als een groot aantal anderen krijgen aandacht.

Veel aandacht voor ontwikkelingshulp in de bladen. Die Zeit schrijft over de Gates Foundation; een hulporganisatie opgericht door voormalig Microsoft-baas Bill Gates en zijn vrouw. De stichting verdringt andere hulporganisaties met haar bijna commerciële bedrijfsvoering. Der Spiegel stelt dat ontwikkelingslanden meer gebaat zijn bij goed gecoördineerde hulp in plaats van meer hulp. Meer coördinatie zou veel oplossen, zelfs als de hoeveelheid hulp daarbij zou afnemen. En Newsweek beschrijft het VN-Wereldactieplan Malaria, dat zou moeten bewerkstelligen dat de ziekte over vijftig jaar volledig is uitgeroeid.

Daarnaast is er aandacht voor het aftreden van Thabo Mbeki in Zuid-Afrika. In navolging van Mbeki traden nog tien ministers af, onder wie de minister van financiën Trevor Manuel. The Economist zegt dat het politiek onstabiele klimaat al impact heeft gehad op de economie. Als Manuel door Mbeki’s opvolger weer wordt aangesteld, zal dat misschien de financiële wereld geruststellen.

Tijdens verkiezingen volgend jaar zal waarschijnlijk Jacob Zuma worden verkozen tot president. The Economist probeert alvast vooruit te kijken. Zuma heeft te maken met zo’n diverse achterban dat hij niet iedereen te vriend kan houden. Een economische koersverandering is in ieder geval niet wenselijk, zegt The Economist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden