In EU nog volop homodiscriminatie

Homoseksuele mannen en vrouwen hebben in de Europese Unie nog altijd te maken met discriminatie, vooral in Midden- en Oost-Europa.

Homoseksuelen komen in de Europese Unie discriminatie tegen bij het zoeken van werk en woonruimte, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Homoseksuele vluchtelingen krijgen niet altijd de kans om asiel te vragen, simpelweg omdat hun verzoek niet serieus genomen wordt.

Dat stelt het Europees Bureau voor de grondrechten in Wenen, in een rapport dat gisteren is gepubliceerd. Het behandelt de maatschappelijke situatie van homo-, bi- en transseksuelen, nadat vorig jaar al de juridische toestand in kaart was gebracht.

In Nederland is homoseksualiteit in veel opzichten geaccepteerd. Zo vindt 82 procent van de Nederlanders dat homo’s moeten kunnen trouwen. In Roemenië is dat 11 procent. Behalve in Nederland bestaat het homohuwelijk alleen in België en Spanje.

In de Baltische staten, Polen, Roemenië en Bulgarije heeft de overheid evenementen van homo’s (gay prides) tegengehouden. In die landen, maar ook in Italië, Hongarije en Tsjechië hebben politici zich negatief uitgelaten over homrechten.

Geweld tegen homo’s komt in heel Europa voor en meestal zijn jonge mannen de daders. Vaak gaat het om groepjes extreem-rechtse jongeren.

In Nederland zijn jongeren van Marokkaanse afkomst vaker daders van geweld tegen homo’s. De onderzoekers stellen dat niet hun geloof de oorzaak is, maar de straatcultuur waarin ze leven.

Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA) betreurt het dat de onderzoekers niet hebben gekeken naar landen die willen toetreden tot de EU. Ze stelt daarom voor een delegatie van het Europees Parlement naar Turkije te sturen, om de homorechten daar te onderzoeken.

Het Europees Parlement debatteert vandaag over een voorstel van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) dat discriminatie op basis van religie, leeftijd, handicap of seksuele voorkeur moet tegengaan in het onderwijs, de sociale zekerheid en bij het doen van aankopen.

Het voorstel van Buitenweg is een aanvulling op bestaande anti-discriminatieregels. Het parlement is sterk verdeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden