In Enschede wordt voorzichtig het woord 'crisis' gefluisterd

Na vier nederlagen op rij wint FC Twente ook niet van NAC

FC TWENTE1 NAC1

Het is geen ererondje, daar geeft het spel en het resultaat tegen NAC (1-1) geen aanleiding toe. De spelers van FC Twente lopen langs de al vrijwel lege tribunes om de toeschouwers te bedanken voor hun komst. Het is een moeizame rondgang, zeker het laatste stukje langs Vak P. De leden van de harde kern zijn nog even gebleven, niet om de spelers toe te juichen, maar om ze uit te jouwen.

De trommelaars hebben bijna het hele duel hun werk gedaan, maar ook zij verstommen als NAC vlak voor tijd gelijk maakt. Voordat zij de spelers met boegeroep uitzwaaien, hebben zij al een hels fluitconcert laten horen ¿ muzikaal als ze zijn. Ze hebben ook gezongen, een 'lied' van slechts drie woorden: 'Schreuder, rot op'.

Alfred Schreuder heeft het niet gehoord. De trainer van FC Twente heeft onmiddellijk na het laatste fluitsignaal, dat van scheidsrechter Kamphuis, de catacomben van de Grolsch Veste opgezocht. Later zegt hij de boze en teleurgestelde reacties wel te begrijpen. Na vier nederlagen op rij, weet FC Twente ook niet te winnen van de nummer zeventien van de eredivisie.

Afgezien van het resultaat slaagt FC Twente er zaterdagavond opnieuw niet in fatsoenlijk voetbal op de eredivisie-onwaardige Enschedese steppe te leggen. Ook dat erkent Schreuder, die een elftal heeft gezien zonder vertrouwen. Spelers zonder de over-mijn-lijk-mentaliteit. Die kun je ook niet verwijten dat ze de trekker niet overhalen, want kansen waren er wel.

"Je moet ermee omgaan, maar dat is niet makkelijk", zegt Schreuder over de spreekkoren en de witte zakdoekjes op de tribunes. "Dat geldt voor mij en natuurlijk ook voor de spelers." Hij gaat ervan uit, hij hoopt in ieder geval, dat deze slechte periode ¿ het woord crisis wordt hier en daar gefluisterd in Enschede ¿ straks plaatsmaakt voor betere tijden.

Het sportieve verval in vergelijking met het bekerduel met AZ, een maand geleden, is enorm. FC Twente speelde in die wedstrijd creatief, fris en flitsend voetbal. Dat was al een uitzondering op de weken daarvoor en inmiddels is daar ook niets meer van over. Volgens Schreuder dreunt de tik nog na die FC Twente opliep bij ADO Den Haag, de eerste nederlaag in de serie van vier. Gemakzuchtig vond Schreuder zijn spelers toen.

Ook voor Luc Castaignos is het zaterdag geen leuke avond. Afgezien van de vijfde minuut, waarin de spits zijn eerste doelpunt sinds 15 november 2014 maakt. Na die bliksemstart voelt ook hij de onzekerheid in de ploeg sluipen. Spelers lopen achteruit, verschuilen zich en maken verkeerde keuzes. Vervelend, zegt Castaignos, die ook niet precies weet hoe het nu verder moet ¿ gewoon doorgaan en positief blijven, is zijn advies.

Schreuder zegt niet voor zijn functie te vrezen, hoewel hij weet hoe wreed en vreemd de krachten in de voetballerij kunnen werken. Hij is in het bezit van een contract tot 2019, een nogal lange periode voor een trainer die pas sinds zeven maanden over de vereiste papieren beschikt. Het vertrouwen dat het bestuur hem gaf met die meerjarige verbintenis, heeft vooralsnog niet voor rust gezorgd in de technische staf en de spelersgroep.

De KNVB bekijkt de situatie bij FC Twente met argusogen. De landskampioen van 2010 ¿ en de huidige nummer acht van de eredivisie ¿ gaat gebukt onder een miljoenenschuld en staat onder financieel toezicht van de voetbalbond. Deze maand loopt FC Twente het risico op puntenaftrek als opnieuw niet een goed onderbouwd plan van aanpak wordt gepresenteerd. Naar verluidt gaat de club snijden in het budget van de talrijke assistenten van Schreuder.

undefined

NAC is blij met punt

Twee omstreden spelers van NAC vertolkten zaterdag een hoofdrol in de wedstrijd tegen FC Twente. Doelman Jelle ten Rouwelaar, de laatste tijd overladen met kritiek, werd al na vijf minuten gepasseerd door Castaignos, maar verrichtte daarna fraaie reddingen op schoten van Ziyech, Mohktar en opnieuw Castaignos. En het Bredase doelpunt kwam twee minuten voor tijd van de linkerschoen van invaller Erik Falkenburg, de man die na een serie teleurstellende wedstrijden zijn basisplaats was kwijtgeraakt.

Robert Maaskant was verheugd over het getoonde voetbal van zijn ploeg. De trainer zag in de openingsfase nog te weinig overtuiging in het spel, maar na rust ging NAC met veel aanvallende intenties op zoek naar de verdiende gelijkmaker. "Ik ben blij met dit punt", zei Maaskant. "We beseffen in welke situatie we zitten. We willen weg bij die onderste plaatsen. Met dit team, dat goed staat, moeten we naar boven kunnen klimmen, maar het is nog een hele lange weg."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden