In Emmen wordt een neushoorn verhuisd

Neushoorn Jennifer is net verhuisd, en ontdekt haar nieuwe onderkomen. Beeld Reyer Boxem
Neushoorn Jennifer is net verhuisd, en ontdekt haar nieuwe onderkomen.Beeld Reyer Boxem

Een tv-ploeg uit Japan is de hele week al in Emmen. Het team maakt een documentaire over de grootste dierentuinen in de wereld. Emmen hoort daar zeker bij. Helemaal vanaf 25 maart, als Wildlands Adventure Zoo open gaat: een nieuw park, twee keer zo groot als het oude. De Japanners vallen met hun neus in de boter. De verhuizing van de levende have is in volle gang.

Ellis Ellenbroek

In de immense tropische kas zijn bouwvakkers bij een graad of dertig bezig met de afwerking. Van het dak dalen dikke warme druppels neer. Alles moet zo echt mogelijk in Wildlands. Een beregeningssysteem zorgt voor een junglegevoel.

Op Oudejaarsdag ging het oude Dierenpark Emmen na tachtig jaar definitief op slot. Wildlands, net buiten het centrum, was nodig om de concurrentie bij te kunnen benen, zelfs weer een stap voor te zijn, zegt Wijbren Landman, woordvoerder van Wildlands Adventure Zoo. "Alleen als je heel bijzonder bent, loont het de moeite voor bezoekers de hele afstand naar Emmen af te leggen." Vijf jaar geleden hield de gemeenteraad de dierentuin, die verlies leed, overeind door te investeren in de nieuwbouw. Niet iedereen was daar blij mee. Sommige inwoners van Emmen spraken over verspilling van gemeenschapsgeld.

Verhuiskist
Wildlands - kosten 200 miljoen inclusief een theater - is onderverdeeld in drie thema's: Jungola, Serenga (savanne) en Nortica. Met achtereenvolgens een vochtig warm klimaat, hete droogte en ijzige kou. Dieren die niet bij die klimaten passen, zijn overgedragen aan andere dierentuinen.

Zo'n wildebeestenboel verhuizen is een toer. Waar het kon zijn dieren de afgelopen weken getraind om in de verhuiskist te lopen. Met hooi, lieve woordjes en lekkere hapjes. Landman: "Onze ijsberen vinden mayonaise lekker."

Soorten die te gevaarlijk zijn, te onberekenbaar of te stressgevoelig, worden verdoofd. De verhuizing van vijf citroenhaaien naar twee aquaria in Engeland ging afgelopen november onder narcose. Ook de leeuwen en bavianen krijgen een spuitje en kunnen daarna worden opgetild.

Neushoorn Zahra dreigde bij haar verhuizing te ontsnappen. Beeld
Neushoorn Zahra dreigde bij haar verhuizing te ontsnappen.Beeld

Een nijlpaard pak je niet bij kop en kont, ook niet met een paar man. "Geef je die een spuitje dan ligt er tweeënhalve ton." De nijlpaarden moeten straks dus zelf lopen, een kwestie van veel geduld, weet Landman nu al. Geduld - en stalen zenuwen - vroeg ook Zahra, een van de drie neushoorns. Zij sloopte donderdag een ijzeren staaf van haar verhuiscontainer en brak bijna uit. Het duurde vier uur om haar over te brengen.

De komende week vormen de olifanten de uitdaging. De drie volwassen vrouwen en hun kinderen krijgen in Wildlands gezelschap van een nieuwe mannetje, Mekong. Dat staat al te wachten in Artis.

Brokstukken
Landman wijst de Japanners hoe bezoekers straks met een bootje langs de plek varen waar de olifanten baden en de slurven bijna kunnen aanraken. "Wildlands moet een beleving zijn." In de tropische kas moet het lijken of je met een vliegtuig bent neergestort in de jungle en daar moet overleven. Overal liggen brokstukken. Kinderen kunnen in de lucht op de hoogte van de apen door een kooi van touw klimmen. Dat wil de Japanse presentator ook. Keigaaf vindt hij de tuin, laat hij de tolk zeggen.

Dieren zijn deze week bij de rondgang door Wildlands nog niet te zien. Ze zitten in hun stallen te acclimatiseren. Neem de gibbonapen, die voorzichtig moeten wennen aan de hoogte van de tropische kas en aan de route naar hun eiland. De net gearriveerde giraffen hebben na de verhuizing nog niet eens normaal gegeten, zegt Landman.

Wennen moeten de dieren zelf doen, daar helpt mayonaise of ander lekkers niet bij. Wel is er een volgorde om de bewoners los te laten. Zo krijgen in de savanne de impala's eerst het rijk alleen om rond te snuffelen. "Impala's staan onder aan de hiërarchie. Als ze een neushoorn tegenkomen, moeten ze wel weten waar ze heen kunnen."

Rensenpark

Tachtig jaar geleden begon Willem Oosting in Emmen een eigen dierentuin. Zijn dochter Aleid en haar man Jaap Rensen bouwden de tuin vanaf de jaren zeventig uit. Hun filosofie was dieren zo natuurgetrouw mogelijk te huisvesten. Tralies, hokken en kooien werden taboe in Emmen. En met het woord oppasser moest je uitkijken. In Emmen heette het dierverzorger. Nu de tuin in het centrum is gesloten krijgt het 12,5 hectare tellende terrein grotendeels de bestemming stadspark, met de voormalige dierentuinsavanne als middelpunt. Werktitel: Mensenpark. Emmenaren mogen meedenken over een nadere invulling. Zij hebben al voorgesteld het park 'Rensenpark' te noemen, naar de oud-directeuren Jaap en Aleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden