In Ell minus 18,3 graad

In het Limburgse Ell is gisterochtend -18,3º geregistreerd. Sinds de (strenge) winters van 1996 en 1997 is het in Nederland tijdens de hoogwinter niet meer zo koud geweest. Buiten de hoogwinter (januari-februari) was het kouder in maart 2005. Toen werd in Marknesse met

-20,7º een landelijk kouderecord voor de maand maart gevestigd.

In het noorden en westen van het land werd de grens van strenge vorst gisterochtend niet bereikt. Overdag bleef het wel overal vriezen: in het zuidoosten zowaar matig. Om 15 uur was het in de regio Maastricht nog -8,4º, op de luchthaven Schiphol slechts -0,7º.

Opvallend buiten onze landsgrenzen vond ik de minimumtemperatuur van Longyearbyen, Spitsbergen. Daar werd gisternacht -30,2º gemeten. Ook daar was het sinds maart 2005 niet meer zo koud.

Een frontaal systeem trekt vandaag naar het zuiden weg en veroorzaakt vanochtend plaatselijk nog enige regen of sneeuw. Wegen en paden kunnen door sneeuwval of ijzel glad zijn.

Later vandaag klaart het op (het eerst in het noordwesten van het land) maar in de kustgebieden valt nog wel een enkele (sneeuw)bui. De temperatuur lijkt in het binnenland opnieuw iets onder nul te zullen blijven, in het noordwesten en het Waddengebied stijgt het kwik naar 2 tot 3 graden boven nul. De wind ruimt naar noordelijke richtingen en neemt af.

De komende dagen is het rustig, droog en meest zonnig hogedrukweer. In de nacht blijft het licht tot matig vriezen, begin volgende week veroorzaakt een zuidwestelijke stroming mogelijk minder koud weer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden