'In elke gemeente een meldpunt voor discriminatie'

den haag - Elke gemeente in Nederland moet een meldpunt krijgen waar mensen een klacht over discriminatie kunnen indienen. Indien nodig kan het meldpunt hen doorverwijzen naar regionale anti-discriminatiebureaus, die samen een landelijk dekkend netwerk moeten vormen.

Dat staat in een advies over de toekomst van de anti-discriminatiebureaus, dat aan minister Verdonk (vreemdelingenzaken en integratie) is overhandigd. Deskundigen onder leiding van oud-minister dr. E. Borst-Eilers hebben de sector in opdracht van de minister onderzocht. Ze kwamen onder meer tot de conclusie dat er sprake is van versnippering, dat de omvang en kwaliteit van de huidige 38 bureaus nogal verschillen en dat nog niet de helft van alle Nederlanders toegang tot zo'n bureau heeft.

Toch moet iedereen die zich gediscrimineerd voelt, kunnen rekenen op laagdrempelig en onafhankelijk advies en bijstand, meent de regiegroep. Die heeft kritiek op het optreden van de politie. Mensen die aangifte doen van discriminatie zijn daarover niet altijd tevreden. Ook beschikt de politie niet over een betrouwbare registratie van discriminatiezaken, terwijl het aantal klachten en aangiften volgens afspraak wel moet worden bijgehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden