Review

In een sloepje over de stormachtige Zuidelijke Oceaan

Alweer een boek over de zuidpoolexpeditie die de Brit Ernest Shackleton van 1914 tot 1916 maakte. De reis die bekendstaat als de briljantste mislukking uit de geschiedenis van de poolreizen uit die tijd.

Dit keer heeft Alfred Lansing de oude dagboeken van de held Shackleton en diens bemanningsleden bij elkaar gezocht om de mislukte tocht met het zeil-motorschip Endurance in romanvorm te gieten.

Nog even de kern van het verhaal: Toen Ernest Shackleton begin deze eeuw inzag dat zijn concurrenten Amundson en Scott hem voor zouden gaan in de race om als eerste de zuidpool te bereiken besloot hij tot een ander project. Zijn poging om met sledehonden Antarctica dwars over te steken strandde echter voor die goed en wel was begonnen. De Endurance werd versplinterd in het ijs van de Weddelzee. Uiteindelijk sjokte hij met zijn mannen naar het verlaten Olifantseiland. Shackleton moest vervolgens honderden mijlen verderop hulp gaan halen, in een klein sloepje over de stormachtige Zuidelijke Oceaan. Het lukte en dat was een ongelooflijke nautische heldendaad.

Zelf beschreef Shackleton de schipbreuk en de reddingsoperatie op een mooi onderkoelde manier in zijn dagboek 'South' ('Mijn Zuidpoolreis'). Eind vorig jaar verscheen een goede reconstructie onder de titel 'De Endurance' van de Amerikaanse schrijfster Caroline Alexander. Zij vlocht als eerste alle dagboeken van de mede-bemanningsleden in elkaar. Alexander hield zich meer dan Lansing nu doet aan de chronologie van het rampzalige project. Haar boek is bovendien de drie tientjes extra meer dan waard, omdat daarin de oude foto's staan afgedrukt van het Australische expeditielid Frank Hurley.

Het boek van Lansing leest wel lekker, maar houdt toch iets van een teleurstellende verfilming van een prachtig verhaal. Voor de echte Shackleton-fans blijven het dagboek van de kapitein en het boek van Alexander toch interessanter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden