In een ruit of een rechthoek: samen zwemmen vissen beter

Samen zwemmen is efficiënter dan alleen. Dat geldt in ieder geval voor vissen die in scholen zwemmen. De formatie van die school doet er niet zoveel toe. Het individu verliest het altijd van de gemeenschap.

Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse hoogleraar Charlotte Hemelrijk dat onlangs in Fish and Fisheries is gepubliceerd. Tot nu toe werd gedacht dat de ruitvorm de meest efficiënte is voor vissen om zich voort te bewegen. Volgens een gezaghebbende wiskundige theorie zouden vissen midden in die ruit het meest profiteren van het kielzog van andere vissen, vermeldt het persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen. Toch constateren de visserijbiologen dat vissen in allerlei formaties zwemmen, zoals in lijn achter elkaar, in slagorde naast elkaar en naast de ruit ook in een rechthoek.

Volgens Hemelrijk negeert die theorie een aantal variabelen. Zo wordt de vloeibaarheid van het water niet meegewogen. Ook interacties tussen de werking van het kielzog en de gedragingen van individuele vissen zijn tot nu toe buiten de studies gebleven. Hemelrijk ontwierp een computersimulatiemodel waarin deze variabelen wel zijn opgenomen. De ruitvorm is niet per se de meest efficiënte, zo blijkt dan. De rechthoek doet het vaak beter, aldus de studie. "Vissen die diagonaal voor andere vissen zwemmen verstoren het kielzog van de vissen achter hen, waardoor het positieve effect ervan vervalt", aldus Hemelrijk in het persbericht. Verder is het in een lijn achter elkaar zwemmen niet zo inefficiënt als het lijkt. De vis krijgt de achterwaartse stroming niet recht op zijn neus, zoals altijd gedacht. Vissen maken een golvende zwembeweging en bewegen daarmee ook hun kop van links naar rechts. Zo komt de stroming op hun flanken en profiteren ze daar juist van, aldus de studie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden