IN EEN OMMEZIEN

Weet u een leuk recept voor een beginneling, vraag ik aan Abdul ben Salah, chefkok uit Marokko. "Djedja hamra" , zegt hij zonder aarzelen. Er vallen losjes vaktermen als 'afblan-

Voor twee personen:

6 dl water,

1 prei,

2 geschrapte wortels,

bosje tuinkruiden,

zout.

150 g gedroogde pruimen,

2 eieren,

1 plakje citroen.

azijn,

1 kip,

1 theel. kurkuma en komijnzaad.

40 g boter,

45 g blanke amandelen (zakje).

zakje saffraan (fijnwrijven),

kaneel, kurkuma, knoflook en gemberpoeder: 1/2 theel. elk,

peper, zout.

blikje tomatenpuree,

2 eetl. korrelmacaroni.

1. Water met groente (wat kruid bewaren voor garnering) en zout in de snelkookpan aan de kook brengen.

2. Pruimen en eieren wassen. Eieren inprikken. Samen zachtjes 10 min. in ruim water koken. Afgieten. Pruimen weer de pan in. Net onder water met plakje citroen zachtjes verder koken. Eieren laten schrikken, pellen en halveren.

3. De kip, ontdaan van binnenvet, wassen in water met een flinke scheut azijn. Afdrogen. Van binnen met komijn, van buiten met kurkuma inwrijven. 18 min. in de snelkookpan (hoogste druk).

4. Amandelen in wijde pan met anti-aanbakbodem licht bakken in de boter. Met schuimspaan uitscheppen.

5. Druk wegnemen onder kraan. Kip laten uitlekken op zeef. Saffraan in boter, lichtbruin laten worden. Kip bestrooien met kruiden en zout. Goudbruin bakken (keren met houten lepel). Pruimen erbij en zachtjes laten doorbakken.

6. Intussen 'sjorba' (soep) maken. Bouillon zeven, 1 dl voor saus apart houden. Kruiden wegdoen. Prei en wortels kleinsnijden en met tomatenpuree in de bouillon. Macaroni daarin koken.

7. Kip op een schotel, pruimen en eieren eromheen, amandelen erover. Jus afmaken met bouillon, over de kip scheppen. Versieren met kruid. Hierbij sjoarma-broodjes en schaaltjes met bijv. radijs, komkommersla, olijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden