IN EEN OMMEZIEN - Tuinbonen in 't groen

De enige boon die Europa kende voor de ontdekking van Amerika. Al in het Bronzen tijdperk inheems. Je eet ze met bonenkruid, dat er voor deze ene keer in de winkel bij ligt.

In Egypte maakten ze er al vroeg meer van. Farao Ramses III offerde gerust zo'n 20 000 vaten gedopte boontjes aan de Nijlgod. Dan kom je als priesterkok wel op ideeën. En gewone koks hebben daarop voortgeborduurd. Foel achdar bil chodra is een modern recept waar snijbiet aan te pas komt, graag gegeten rond de Middellandse Zee, maar hier tegenwoordig helaas een 'historisch gewas'. Blad van boskroten is een goed alternatief, vooral omdat je dan meteen een bietenslaatje vooraf kunt maken.

Voor twee:

1 1/2 kg tuinbonen 100 g snijbiet (bosje kroten) 1 teentje knoflook mespunt gemalen koriander 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel gesnipperde ui 200 g bieflap in dunne reepjes zout 1 eetlepel dillegroen

1. De bonen doppen (mijn huisdopper haalt een kilo in 10 minuten).

2. De gewassen en grofgesneden bietenblaadjes met uitgeperst knoflook en ui in 1 eetlepel olijfolie zacht bakken in een koekenpan. Uit de pan nemen.

3. De pan schoonvegen met keukenpapier. De rest van de olie verhitten. De reepjes vlees bruinen, met zout bestrooien. Bij het groen leggen.

4. De gewassen tuinbonen in dezelfde pan, half onder water, onder deksel 10-15 minuten koken. Groen erop, dan reepjes vlees en dille, nog heel even doorwarmen. Hierbij pitabroodjes en Minervois.

Bietensalade (salata sjamandar, Libanees): Bietjes uurtje ongeschild onder water koken of in de magnetron: een schaaltje met 250 g geschilde biet in heel dunne plakjes, daarover 4 eetlepels limoensap en een uitgeperst teentje knoflook. Toedekken met magnetronfolie: 6 minuten bij 750 watt. Laten afkoelen onder folie, mengen met fijngesneden bosuitje, wat olijfolie, peper en zout en fijngesneden peterselie. Zwarte olijven eromheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden