IN EEN OMMEZIEN - Spekkendikken

Lezeres Antje de Ruijter heeft gelijk: wij zoeken het in dit hoekje bij tijd en wijle wel erg ver! Zij wil wel eens een paar Nederlandse streekgerechten zien en komt zelf met een voorstel: een zeer gezonde en lekkere koek. Dat zou je aan de naam niet zeggen. En ook niet aan de recepten die ik in huis had van deze Groninger/Drentse nieuwjaarswafels. Het kookboekje van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal (Povvert Pankouk Pierewaai) neemt op ongeveer dezelfde hoeveelheid meel, 50 g bruine suiker, veel anijs en ook nog 25 g stroop. Wessels-Nijenhuis doet daar in haar Proemenkreuze (Drents kookboek) nog een schepje bovenop. Die wil een ons stroop, evenveel spek, zwoerd om in te vetten, een open vuur en een oude kachel “omdat door het bakken alles ontzettend vies wordt”.

JANNY DE MOOR

Hieronder Antje's versie, bijgewerkt voor wie het in een ommezien klaar moet zijn. En met tarwemeel in plaats van gerstemeel, want dat is bijna nergens meer te koop.

Advies voor vegetariërs: roer lijnzaad, zonnepitten, sesam of gemalen noten door het beslag.

Voor 10 -12 buigzame koekjes te bakken in een elektrisch wafelijzer, stand 'heet'.

125 g tarwemeel (warme bakker) 1 ei 1 eetlepel bruine basterdsuiker 1 theelepel zout 2 dl water 50 g Groninger metworst 15 g dungesneden vers vet spek* 2 eetlepels zonnebloemolie

1. Meel in een kom doen. Ei, suiker, zout en water erdoor roeren om een dik beslag te krijgen. Uurtje laten rusten in de koelkast.

2. IJzer verhitten, bestrijken met olie. Een dessertlepel beslag middenop scheppen, 3-4 plakjes worst (en plakje spek) erin drukken. IJzer toeknijpen. Een minuut flink laten sissen tot het koekje goudbruin is. Warm of koud eten. Met zure augurken.

* Moeilijk te krijgen. Neem een plakje worst extra: daar zit ook ongerookt spek in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden