IN EEN OMMEZIEN - Linzen-'gehakt'

Koeftet 'adas, uit Irak, waar men heel graag koefte eet, Arabisch voor 'gehakt'. Geen wonder want van oudsher is het vlees in de streken rond Basra behoorlijk taai en als je dat geen urenlang wilde stoven maakte je er dus gehakt van.

JANNY DE MOOR

Toch was er maar voor heel weinigen, zoals de sjeik en zijn harem, elke dag vlees. “Ik heb nog nooit zo'n goed leven gehad als sinds ik hier kwam”, zegt Amina, een slavin die in de jaren '50 voor ¿ 60,00 werd gekocht. “Elke dag net zoveel brood als ik wil, elke dag rijst en soms zelfs vlees.” En dus verzonnen de Irakezen al lang voor Saddam gerechten waar je de koefte gewoon bij vergat. Een klassiek vegetarisch gerecht.

Per persoon (3 koekjes):

100 g gekookte linzen 50 g gekookte rijst 25 g verkruimelde feta 1/2 dessertlepel gesnipperde prei 1/2 theelepel baharat* zout 1/2 losgeklopt ei 1/2 verkruimeld pitabroodje olijfolie

1. Linzen en rijst met feta, prei, kruiderij en zout tot een stevige bal kneden, daarvan 3 platte koekjes vormen.

2. De koekjes door losgeklopt ei en daarna door broodkruim wentelen. Aan weerszijden bruin bakken in hete olie.

Irakese meiraapjes (sjalgam)

Een warme straattraktatie uit Bagdad. Daar worden de raapjes gekookt met dadelsiroop (dibbs tamar). Wij vervangen die siroop door in stukjes gesneden dadels.

Per persoon 3 raapjes schillen (koolrabi in 4 partjes snijden). In weinig water zeer gaar koken met de in stukken gesneden dadels. Gloeiend heet eten.

* Baharat 1 eetlepel paprikapoeder/1 eetlepel gemalen zwarte peper/1/4 eetlepel gemalen korianderzaad/1/4 eetlepel gemalen kaneel/1/4 eetlepel gemalen kruidnagel

1/4 eetlepel gemalen komijn/1/4 eetlepel gemalen nootmuskaat/1 theelepel gemalen kardemom.

Doe er een andere keer eens koriander, munt en een dessertlepel fijngesneden groene peper door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden