IN EEN OMMEZIEN Kamoenia

Een Egyptisch gerecht: vlees met komijn, Kamoeniat al-lachm in het Arabisch. Naar komijn genoemd zoals hazepeper naar peper. Komijn is in Egypte en de rest van Noord Afrika een belangrijke smaakmaker, dikwijls naast koriander. En dat al vanaf de Farao's. Ramses III (14de eeuw v.Chr) offerde de geurige komijnzaadjes aan zijn goden.

Egyptische recepten uit die oude tijd hebben we niet, alleen medische. En daaruit blijkt dat men komijn graag gaf bij indigestie en winderigheid, een tot in onze dagen gehoord kruidkundig advies. De combinatie komijn-koriander werd al overgenomen door Plinius. Deze Romein uit het begin van onze jaartelling beschrijft een visschotel, die nog steeds in Egypte wordt gegeten (als onder maar dan met gebakken vis). Soms doet men er de groente bij die toevallig voor handen is. Bijvoorbeeld schorseneren (sansafil), heel populair daar.

Per persoon: 2 of 3 schorseneren, olijfolie 150 g lamsvlees 1/2 theelepel gemalen komijn 1/2 teentje knoflook zout, 1 dl water aardappelmeel, olie voorgekookte aardappelschijfjes knoflook, zout 2 eetlepels korianderblad

1. De schorseneren onder water afborstelen, schillen met dunschiller en in vingerlange stukjes snijden. De olie in een snelkookpan verhitten. Hierin het in blokjes gesneden vlees bruin bakken. Bestrooien met komijn en zout, knoflook erover en overgieten met water (voor meer personen niet meer dan 1 1/2 dl). Schorseneren erbij. Twaalf minuten koken onder de hoogste druk (45 minuten in een gewone pan). Het stoofvocht binden met wat aardappelmeel.

2. Intussen de aardappelschijfjes bakken in olijfolie. Als ze bruin zijn uitgeknepen knoflook en zout erove, tenslotte de koriander. Hierbij het vlees met schorseneren en saus. Goed met een glas chianti.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden