IN EEN OMMEZIEN - Jemenitische linzensoep

In Jemen maakt men deze maaltijdsoep (sjoerba 'adas) meestal van soepbeentjes en het is dus mooi meegenomen als daar nog wat aan zit. Het kan zelfs met enkel water. Maar absoluut onmisbaar is de zhoeg, een moker van een pepersaus. Want nergens in het Midden-Oosten neemt men het Arabische spreekwoord “wie peper heeft, doet hem op zijn linzen” (= wie het breed heeft...) zo letterlijk. Zhoeg zou ook helpen tegen allerhande ziekten, met name hartkwalen. Maar dan moet je niet schrikkerig zijn!

JANNY DE MOOR

Voor twee:

1 eetlepel olijfolie 2 drumsticks van kip peper, zout 1 gesnipperde ui 1 uitgeperst teentje knoflook 1 l water 250 g bruine linzen 1 vastkokende aardappel

60 g groene hete pepers 1 eetlepel peterselie 1 eetlepel korianderblad 1/2 teentje knoflook mespunt gemalen komijn zout 1 eetlepel olijfolie

blaadjes sla munt, bieslook olie, citroensap, zout, knoflook pijnpitten, feta pitabrood

1. De olie in een snelkookpan verhitten. De stukjes kip rondom bruinen. Peper en zout erover, ui en knoflook erbij, nog even doorbakken, water erover. Aan de kook brengen, linzen en aardappel in blokjes erbij. Twintig minuten koken onder de hoogste druk koken (gewone pan een uur).

2. Pepers tot en met olijfolie in een blender tot een dikke saus mixen, eventueel met een beetje water erbij. Ieder schept er wat van in zijn soep (rest kan een week gekoeld bewaard worden).

3. Hierbij sla, versierd met geroosterde pijnpitten en verkruimelde feta. Aan tafel in een pittabroodje proppen (heus het lekkerst!).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden