IN EEN OMMEZIEN Gevulde artisjok

'Artisjof' had het moeten worden. Want deze bloemknop van een grote distel is door de Moren naar Europa gebracht als al-charsjoef. In Spanje heet hij dus nog steeds alcarchofa. Vooral Catharina de Medici at ervan tot ze niet meer kon. Andere dames aan het hof vonden dat onbehoorlijk, want een artisjok zou liefde-opwekkend zijn. Het Promotiebureau Groenten en Fruit noemt ze braaf 'gezond en gezellig', want ze bevatten een stof, die goed zou zijn voor de lever. Toch zeggen de Fransen dat je er geen wijn bij kunt drinken. Ach ja, die maken ook geen Chianti Classico.

JANNY DE MOOR

Hier een echt Arabisch recept: Charsjoef machsji.

Per persoon:

droogkokende rijst naar behoefte

2 saffraandraadjes

1 middelgrote artisjok (a 300 g)

1/2 citroen

1 eetl. olijfolie

1 uitje

1 eetl. pijnpitten

75 g lams- of rundergehakt

peper, zout

1 eetl. fijngesn. peterselie

1/2 tomaat, gepeld, zonder pit

1 eetl. boter, 1 eetl. bloem

2 eetl. worteltjeszoetzuur

1. De rijst met de fijngewreven saffraan koken volgens voorschrift.

2. De artisjok wassen, de onderste blaadjes wegtrekken en de stronk tot de blad-inplanting wegsnijden. De top afsnijden. De punten van het buitenblad knippen. Met een aardappelsteker het 'hooi' en het kleinste paarse blad eruit krabben. In koud water met citroensap leggen.

3. In de snelkookpan de gesnipperde ui glazig bakken met olijfolie. De pijnpitten hierbij lichtbruin laten worden. Dit alles mengen met gehakt, peper, zout, peterselie en fijngesneden tomaat.

4. De uitgelekte artisjok ermee vullen. Rechtop in het bakje zetten met 1 1/2 dl water: 17 min. onder hoogste druk (gewone pan: 45 min. , rechtophouden in een 'stoombloem').

5. De boter smelten in een kleine pan, bloem erin roeren en dan zoveel kookvocht dat een gebonden saus ontstaat. Zout en citroensap erbij. De rijst mengen met de worteltjes. De artisjok op een bord zetten, de saus eromheen.

Eten als volgt: telkens een blaadje eraf trekken, in de saus dopen en het zachte deel met de ondertanden eraf bijten. Afgewisseld met rijst en een hapje gehakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden