IN EEN OMMEZIEN Gebakken raapsteeltjes (rape saltate in padella)

Genoten heb ik tijdens het lezen van 'Ciao, Toscana!' van Onno H. Kleyn. Al lezende proefde ik de beschreven gerechten en waande me thuis in het prachtige Toscaanse landschap. Het boek bevat veel bijzonder smakelijke Toscaanse gerechten, waarvan veel recepten zonder vlees. Zo ook, deze eenvoudige bereiding van de, bij ons nog steeds niet zoveel gegeten, typische voorjaarsgroente, raapstelen. Raapstelen zijn het jonge loof van knol- of koolraap of van Chinese kool.

Alle bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet, andijvie en raapstelen worden in Toscane eerst gekookt en dan gebakken. Doe dit wel direct achter elkaar in verband met de ongewenste omzetting van de nitraat in nitriet.

Voor 4 personen

1 kg raapstelen 4 eetl. olijfolie 3-4 teentjes knoflook (zee)zout iets citroensap

- Snijd de worteltjes van de raapstelen en was de groente goed. Laat de raapstelen in een pan op een hoge warmtebron alleen maar even slinken. Doe ze over in een vergiet en druk er met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit.

- Verhit de olijfolie en bak hierin de gepelde, gekneusde (leg hiervoor elk teentje knoflook plat op het werkvlak en sla met het lemmet van een groot mes het teentje plat) teentjes knoflook tot ze beginnen te kleuren.

- Voeg de uitgelekte raapstelen toe en bestrooi deze met (zee)zout.

- Blijf al roerende omscheppen tot alle raapstelen met de olie en knoflook gemengd zijn. Niet te lang, de groente moet knapperig blijven.

- Breng op smaak met citroensap.

Tip: Voor wie van de IOtaliaanse keuken houdt is vorig najaar een standaardwerk verschenen. Pellegrino Artusi (1820-1911), soms wel de Escoffier van Italie genoemd, schreef zijn culinaire geschiedenis in 'De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten'. Geen kookboek 'pur sang', maar recepten die zich laten lezen als een kort verhaal. Compleet met gezondheidsregels voor o.a. nervositeit, slapeloosheid en verkoudheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden