IN EEN OMMEZIEN - Aardappels in bloedrode saus

Wij Nederlanders eten aardappels, aardappels. Ook al vindt u ze nog zo saai. Uit medelijden heeft de handel dus potjes 'opwindende' aardappelsaus gemaakt. Hieronder het gewaagde Libanese gerecht batata b-dammoe, waarin per persoon nota bene 2 teentjes knoflook gaan. Maar die mogen niet stuk, ze worden alleen gepeld en voordat het gerecht op tafel komt, verwijderd. Wel de lusten, niet de lasten. Een Arabisch spreekwoord luidt namelijk: Wil je de geur van knoflook vermijden? Weinig ervan eten!

JANNY DE MOOR

Per persoon:

1 eetlepel olijfolie geschilde aardappels naar behoefte 1 ui in ringen 2 teentjes knoflook mespunt kurkuma 2 eetlepels kikkererwten (uit blik) 1 dl gezeefde tomaten (pak) flink wat zwarte peper, zout 1 vleestomaat takje peterselie

1. De olie in een pan met anti-aanbakbodem verhitten. Hierin de aardappels in plakjes en de uieringen met de gepelde teentjes lichtbruin bakken.

2. Bestrooien met kurkuma en kikkererwten, nog even doorbakken, dan de gezeefde tomaten erbij doen. Alles met wat peper en zout bestrooien en onder een deksel zachtjes laten smoren tot de aardappels gaar zijn.

3. De gewassen tomaat in plakken snijden, tussen aardappels en erwten steken, nog heel even doorwarmen. Versieren met peterselie.

* Intussen kunt u desgewenst een eitje bakken en zelfs een passend voorgerecht maken. Bijvoorbeeld: Sjorbat 'adas wa sabanich, een Libanese linzensoep met spinazie.

Per persoon: 1/4 l blikje gekookte bruine linzen, 50 g diepvriesspinazie (bolletjes) of 150 g verse, 1 lente-uitje, veel versgemalen zwarte peper, zout. Stukjes feta.

De linzen aanvullen met water tot 3 dl. Aan de kook brengen met de (gewassen en grofgesneden) spinazie en het uitje in stukjes. Koken tot de spinazie is geslonken. Peper en zout erbij. Aan tafel feta erover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden