In een minirok naar de refoschool? Dan op gesprek bij de 'kledingcoach'

null Beeld anp
Beeld anp

Het bevindelijk gereformeerde Van Lodenstein College in Kesteren bindt de strijd aan met leerlingen die in te korte rokjes naar school komen. Zij mogen rekenen op een gesprek met een van de vier 'kledingcoaches'.

Robin de Wever

De middelbare scholengemeenschap wil 'vriendelijk, maar toch ook duidelijk optreden' tegen leerlingen die 'niet netjes' in de les verschijnen. Dat schrijft ze in een brief aan de ouders, die werd doorgespeeld naar CIP.nl en Trouw. Op het Van Lodenstein gelden de gebruikelijke reformatorische kledingvoorschriften: meisjes in een rok, jongens in een broek en een overhemd, t-shirt of trui. De kleding moet getuigen van 'het verschil tussen man en vrouw'.

Geen enkele leerling schendt de rokjesplicht, maar sommigen verschijnen volgens de school wel in erg korte rokjes ten tonele. Volgens de school wordt er 'door buitenstaanders met verbazing wordt gekeken naar hoe enkele leerlingen erbij lopen'. Tijdens een gesprek met een kledingcoach 'wordt de afspraak gemaakt dat het betreffende kledingstuk de volgende dag niet meer wordt gedragen'. Als een leerling weigert om zich aan de kledingvoorschriften te houden, nodigt de coach de ouders uit voor een gesprek.

Verder werkt de school aan een plan voor het verspreiden van 'betaalbare, vlotte en nette alternatieven voor de te korte rokken'. "Van harte hopen we een gedragsverandering bij onze leerlingen te gaan zien."

'Dit is geen kledingpolitie'
Van kledingpolitie is absoluut geen sprake, bezweert bestuursvoorzitter W. de Potter. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het aanstellen van de coaches in Kesteren en wil niet reageren op brieven die de school aan ouders stuurt. De Potter: "Dan komt de nadruk te liggen op dat ene onderdeel. Ons beleid is veel breder."

De school probeert volgen hem op een positieve manier aandacht te besteden aan 'het mooie van kleding'. "We geven bijvoorbeeld al jaren workshops. Natuurlijk, ook reformatorische jongeren zoeken de grenzen op."

Het bestuur stelde eerder dit jaar al met andere reformatorische scholen een document op over het handhaven van 'eerbare kleding'. Dat begrip hield concreet in 'dat jongens geen afzakbroeken dragen en dat meisjes niet gekleed gaan in korte rokken en/of bovenkleding met een diepe halsuitsnijding'. Het Van Lodenstein kondigde toen aan dat het ging nadenken hoe ze dat standpunt gestalte ging geven. Overigens heeft de scholengemeenschap ook locaties in Amersfoort, Barneveld, Ede en Hoevelaken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden