In een metropool als Ho-Chi-Minh-Stad is het leven van een pauper van generlei waarde

CYCLO Regie: Tran Anh Hung. Met Tran Nu Yen Khe, Tony Leung Chiu-Wai en Le Van Loc. Te zien in zeven bioscopen.

In schril contrast met de huiselijke taferelen staan de scènes waarin Tran Anh Hung de werkomstandigheden van zijn riksja-fietser schildert. Dag en nacht draaft hij, zijn gezondheid riskerend, door de overvolle, stinkende en rumoerige straten van Ho-Chi-Minh-Stad. Het deert hem niet, omdat dit de enige manier is waarop hij zichzelf en de zijnen een fatsoenlijk bestaan kan bezorgen.

Wanneer zijn fiets door concurrenten gestolen wordt, neemt het lot van de riksja-fietser een fatale keer en verandert 'Cyclo' van een film in de neo-realistische traditie opeens in een modernistische beeld- en geluidscollage. De riksja-fietser kan alleen nog overleven door de misdaad in te gaan en zijn oudste zus (een mooie rol van Tran Anh Hungs echtgenote Tran Nu Yen Khe) de prostitutie in te sturen.

Tran Anh Hung penseelt hun verloedering (waar ze tenslotte gelouterd uit tevoorschijn zullen komen) woedend neer in vele op zichzelf staande, gruwelijke taferelen. Opeens ook wemelt 'Cyclo' van allerlei personages die van God en iedere norm los zijn en geen middel schuwen om wat geldelijk gewin te verwerven.

De aangrijpendste van die gestalten is 'De dichter', die door de Aziatische super-ster Tony Leung-Chiu Wai neergezet wordt als een door het leven gekwelde, jonge Alain Delon. 'De dichter' deinst voor geen misdaad terug. Toch hunkert hij nog naar de onschuld die hij definitief verloren heeft. Aan dat besef geeft hij lucht door geregeld gedichten voor te dragen.

Alsof dit alles nog niet onthullend genoeg is, vlocht Tran Anh Hung door de vernedederende lotgevallen van zijn riksja-fietser en zus en de afgrijselijke daden van hun misdaadbazen ook nog allerlei draden die de kijker krachtig inpeperen hoe het leven in een moderne grote Aziatische metropool - waar het kapitalisme in zijn ruigste vorm heer en meester is - in elkaar steekt.

Voortdurend zie je geld van hand tot hand gaan. Op de onverwachtste en weerzinwekkendste manieren worden er aan de lopende band mensen afgeslacht. Bijna continu vloeit er bloed. Dag en nacht stijgt er een hels kabaal op, dat voortgebracht wordt door tienduizenden paupers die hoe en op welk tijdstip dan ook aan de kost moeten zien te komen.

Kortom, met 'Cyclo' brengt Tran Anh Hung een filmische fragmentatie-bom tot ontploffing. Zijn scherven treffen doel en teisteren de toeschouwer nog tijden na het zien van de film vanwege het besef dat in een metropool als Ho-Chi-Minh-Stad het leven van een individu van nul en generlei waarde is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden