In een land, verlaten tijdens de winter

Met de recessie of de crisis had het waarschijnlijk niet van doen, meer met het laagseizoen van midden december, maar het leek wel of het land buiten Athene tijdelijk was verlaten.

Stadjes als Delphi en Nafplion kwamen alleen in de weekenden nog tot leven, als de Atheners erop uit gingen, maar ik arriveerde er op doordeweekse dagen en het was er als uitgestorven. In Nafplion, elegant Venetiaans geïnspireerd stadje aan zee, leunden de kelners werkeloos tegen de deurposten, met één hand hun kralensnoer knedend, naar oud Ottomaans gebruik. Mooi, die zogenaamde komboloi, die in het Engels worrybeads heten, 'piekerkralen' - ze te kneden en ze door je hand te laten glijden werkt ontspannend en helpt je zorgen te verlichten.

En er viel veel te kneden.

Het was uitzonderlijk warm nog voor december, de bougainville nog in een laatste bloei, en des te bevreemdender was het, het land zo leeg te zien, de rijen met terrassen langs de kade zo onbezet.

Ik vroeg de dame van het pension om een extra nacht en ze veinsde een blik in haar boek met reserveringen, maar we wisten beiden: er is hier verder niemand. En ook in Nafplion vielen ze op, de leegstaande winkels met hun roodgele 'te huur'-stickers tegen de ramen - kleine brandmerken van de recessie.

Ik was in Nafplion om van hier uit Epidaurus te zien, en Mycene, en toen ik er aankwam waren beide, op de lokettisten na, verlaten - een even overrompelende als betoverende ervaring tot in Epidaurus tenminste nog een groepje toeristen opdook en de gids in het Spaans de wonderbaarlijke akoestiek van het theater demonstreerde.

Mycene, stad van Agamemnon, was in alle uitgestorvenheid zo mogelijk nog indrukwekkender, met zijn Leeuwenpoort en zijn machtige oude muren, ze waren al oud toen de Atheense bloeiperiode opkwam.

Aan de voet van de citadel was een modern klein museum gebouwd, met ernaast een bord waarop stond hoeveel de Europese Unie eraan had bijgedragen. 1.761.138,54 euro.

Mycene, stond er ter motivatie bij, was werelderfgoed.

Het was moeilijk om niet in de lach te schieten om die 54 cent en om die boekhoudkundige accuratesse in een land waar de boeken zo vaak niet klopten. En borden als deze, met eronder het embleem van EU, stonden her en der in het landschap geparkeerd, met centen achter de komma, vooral als je zuidelijker kwam, in het gebied van de Mani, die ruige streek in de middelvinger van de Peloponnesus.

Geen EU-middelen waren besteed aan het Oorlogsmuseum in Nafplion. Er zat een man in uniform onderaan de trap die zijn enige entreekaartje van de dag verkocht. Binnen kraakten de vloeren op de twee verdiepingen, beide volgehangen met oude, onscherpe zwart-witfoto's, musketten, pistolen en verstofte uniformen. De Griekse opstand tegen de Turken van 1821 tot en met de Tweede Wereldoorlog - daartussen een niet aflatende reeks van gewapende conflicten.

De behoefte aan kralensnoeren had een lange geschiedenis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden