In een kerk mag je niet overal boren

Van onze redactie religie & filosofie

Een rugbystadion en beelden van roestend staal. De Nederlands-Duitse expositie Ontmoetingen 2 wil verlaten kerken weer een plaats geven.

„Er stonden stoelen in de kerk, dus heb ik de beelden maar buiten neergezet”, zegt Gjalt Blaauw over de enorme kunstwerken die hij op de expositie laat zien.

Blaauw heeft zijn beelden op een grasveld voor de kerk van het Duitse Wiegboldsbur geplaatst, net niet op de begraafplaats. Het grootste beeld bestaat uit een horizontale en een verticale vorm, die elkaar in evenwicht houden. „Dit kun je zien als een ontmoeting”, zegt Blaauw.

Blaauw is een van de twaalf Duitse en Nederlandse kunstenaars die werk in de Eems Dollard Regio presenteren. Doel: bezoekers kennis laten maken met de gemeenschappelijke cultuur en het landschap van de regio.

Volgens de organiserende stichting Circuit is het een logische stap om kunst in kerken tentoon te stellen. Woordvoerder Ewa Normann: „In de kunst wordt op zoek gegaan naar drijfveren en waarheden. In die zin raakt kunst aan de spirituele functie van religie.” Ook voor Blaauw is er een duidelijke relatie tussen kunst en religie. Blaauw: „Beide zijn ongrijpbare niet te bewijzen fenomenen en is er de behoefte die niet te onderdrukken valt. Religie heeft net als kunst een heel scala van emoties en gedachten. Ongrijpbare opvattingen en gevoelens, die moeilijk te duiden zijn in woorden en systemen.”

Kunstenares Mariëlle Buitendijk selecteerde een bovenaanzicht van een Amerikaans rugbystadion en twee ’introverte’ werken voor de expositie. Buitendijk: „Van invloed op mijn keuze was dat een kerk geen expositieruimte is. Het is er niet rustig. Het heeft een overdaad aan krullen.” Buitendijk vond het vooral moeilijk dat ze niet overal in mocht boren. Ze heeft dan ook niet ’vol uitgepakt’. „Ik moest goed bedenken wat ik op wilde hangen en hoe ik dat wilde doen. Ik wilde een samenkomst tussen de sfeer in de kerk en mijn schilderijen.”

Ontmoetingen2 volgt op een tentoonstelling uit 2004 en duurt vier weekeinden. De organisatie hoopt met de expositie naast kunstgenot op een ontmoeting tussen de Duitse en Nederlandse bezoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden