In één keer het rijbewijs

Het percentage rijschoolleerlingen dat de eerste keer slaagt voor het rijexamen is in het afgelopen jaar naar recordhoogte gestegen. Ruim 46 procent van de afrijders slaagde bij de eerste poging, ruim 45 procent haalde het rijbewijs tijdens het herexamen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Reden voor de hoge slagingskansen zijn de tussentijdse rijproef, een nieuwe lesmethode, betere instructeurs en de publicatie van een lijst met de beste rijscholen.

Leerlingen die na driekwart van de rijopleiding voor een tussentijdse rijproef kiezen, laten hun kans op slagen met 15 procent stijgen. Bij goed resultaat krijgen afrijders een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen tijdens het echte rijexamen.

Het CBR verwacht dat het aantal mensen dat de eerste keer slaagt de komende jaren verder zal stijgen, vooral door de invoering van Rijopleiding in stappen (RIS). Dit is een intensieve lesmethode in vier fasen. Elke fase behandelt een deel van de rijvaardigheid en de deelnemers krijgen huiswerk. Uit testen van het CBR blijkt dat met deze methode het slagingspercentage stijgt naar ruim 70 procent. Inmiddels geven 500 instructeurs les volgens deze methode. Nog eens 200 instructeurs zijn in training daarvoor.

Sinds anderhalf jaar houdt het CBR op de internetpagina www.rijschoolgegevens.nl een lijst met de beste rijscholen bij. Met ruim 20000 bezoekers per maand wint de goede rijschool terrein, aldus het CBR.

Het tegenvallende economische tij treft ook de rijschoolhouders. Het aantal rijexamens is in 2003 met 10 procent gedaald naar 383000. Het aantal motorexamens daalde even hard tot bijna 29000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden