’In een keer deed ze niks meer’

De bekentenis van Joran van der Sloot kwam er gisteravond inderdaad. Maar het noodzakelijke ondersteunend bewijs ontbrak. Jorans helper ontkent zijn rol.

Ineens begon ze te trillen. Natalee Holloway had zich met Joran van der Sloot op een verlaten Arubaans strandje af laten zetten. Hem meenemen naar haar eigen hotel wilde ze niet. „Ze wilde haaien zien”, vertelde Joran van der Sloot gisteren in een speciale uitzending van Peter R. De Vries. Hij wist niet dat hij werd gefilmd met een verborgen camera.

De misdaadverslaggever zei al dagen niet anders dan dat Van der Sloot een bekentenis had afgelegd over het dumpen van de Amerikaanse scholiere in de oceaan bij Aruba, in mei 2005.

Tegen de ondernemer Patrick van der Eem, die voor het programma een vertrouwensband wist op te bouwen met Van der Sloot, gaf de student toe dat het lichaam van Holloway in zee is gegooid. Dat was, aldus Van der Sloot, het werk van een vriend, een zekere Daury.

Waarom Van der Sloot het meisje liet dumpen in zee, terwijl zij naar zijn zeggen een natuurlijke dood stierf, zei hij in de uitzending van De Vries niet. Volgens hem trilde het meisje plotseling hevig, toen zij op het strand met hem seks had. Ze zou zijn overleden.

Terwijl vriend Daury met het lichaam van Holloway de oceaan opvoer, liep Van der Sloot naar huis. „Ik ben gewoon naar mijn bedje gegaan”, zei hij. De volgende ochtend ging hij gewoon naar school.

Maar is de bekentenis ook genoeg om de zaak in strafrechtelijke zin weer een nieuwe impuls te geven? Dat valt nog te bezien. Joran zelf beweert dat hij de verklaring verzonnen heeft. Om ’het lopende politieonderzoek niet te verstoren’, is de redactie van Peter R. de Vries niet op zoek gegaan naar Daury, om te kijken of het verhaal van Joran kan kloppen. De krant DAG heeft vandaag wel een interview met Daury. Hij beweert dat hij op 30 mei 2005, de datum dat Holloway verdween, in Nederland was, en dat dat makkelijk na te trekken is.

Ook verder bracht de uitzending geen aanvullend bewijs naar voren dat de bekentenis van Van der Sloot ondersteunt.

Aan het dossier is nu een alweer ingetrokken bekentenis toegevoegd van een verdachte die al vaker gelogen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden