In een baarmoeder zou je lekker moeten kunnen slapen. Zonder buren wel ja.

Wie denkt dat een boomtent een variant is op een boomhut, heeft het mis. Een boomhut kent nog een zekere mate van stabiliteit -vastgemaakt tussen tak en boomstam. Er kan desnoods een houten bed in getimmerd worden. Een boomtent is een totaal andere ervaring. Het object is niet tussen de takken gebouwd, maar hangt aan de boomstam, vastgemaakt met spanbanden. Van buiten lijkt de boomtent op een grote groene skippybal met een zwarte opening. Binnenin voelt het net alsof je in een groene ronde baarmoeder zit.

Nederland kent maar weinig boomtenten. In Garderen hangen er drie stuks op een kluitje aan de bomen op de camping De Hertshoorn. ,,Wie zijn tent in verre streken opzet legt al snel contact met de plaatselijke bevolking. Cultuurverschillen en taalbarrières vallen weg omdat tenten nauwelijks bedreigend zijn. Mensen voelen zich er op hun gemak en veilig'', vertelde ontwerper en kunstenaar Dré Wapenaar ooit in een interview. De plaatselijke bevolking op De Hertshoorn bestaat vooral uit kinderen. Fietsend, skelterend, rennend, slenterend, spelend. Er zijn hier zoveel kinderen, dat je je schuldig voelt als je voor jezelf in de kantine een grote sorbet met gekleurde vrucht jes bestelt.

Hoe veilig is de boomtent en voelen vakantiegangers zich er ook op hun gemak? Deze vraag leidt meteen tot gesprekken met andere 'boomtent-bewoners'. Want stel dat de bliksem inslaat, dan is het onverstandig om onder een boom te staan. ,,Maar je hangt en je raakt de grond niet'', merkt de familie Verlaan op, die met hun 2-jarig zoontje één nachtje uitproberen. Het vuur zal meteen de spanbanden verbranden, zodat de boomtent op de grond stuitert, is de conclusie. Hoog hangt de tent niet in de boom. Want hoe hoger hoe instabieler. Mochten de spanbanden het begeven, dan is de 'afgrond' slechts twee meter diep. Een houten trapje leidt je naar de zwarte opening. Wie de boomtent instapt, moet wel even balanceren. In de groene baarmoeder ligt een houten bodem met daarop twee halfronde matrassen -die samen de totale oppervlakte bedekken.

De peervormige tent heeft Wapenaar gemaakt uit solidariteit met Engelse milieuactivisten die zichzelf aan bomen vastketenden. Onlangs maakte hij ook een echte baartent, een 'schuilplaats voor het ritueel van de bevalling', inclusief baartrapje met waterbassin. Deze tent is aan de bovenkant open, zodat de baby onder de sterrenhemel geboren kan worden. Andere ontwerpen zijn tenten om koffie in te drinken, te barbecuen, te douchen en de liefde in te bedrijven. In de boomtent kun je wel een kop koffie drinken, als je maar stil blijft zitten. Douchen is uit den boze -overigens ook onmogelijk, gezien het gebrek aan voorzieningen- net als barbecuen. En dan de liefde: wie alleen in de boomtent zit, laat het object al schommelen door de heupen zachtjes zijwaarts te bewegen. Wie er een partner bij neemt, zet de tent flink in beweging.

Hoe is het nu om in een boomtent te slapen? De matrasjes zijn hard, een dikke slaapzak is nodig. Het is er niet warm. Door de plastic raampjes kan naar de sterrenhemel gekeken worden en door zachtjes heen en weer te bewegen ontstaat een aangename schommeling. Iets baarmoederlijks, maar dan voor volwassenen. Donker, geborgen.

Zo'n moment is heerlijk om bij weg te doezelen, ware het niet dat de Hertshoorn vooral een kindercamping is. Tot halftwaalf 's nachts gehuil, geschreeuw en gelach. En hangt de boomtent niet twee meter boven de grond, zodat kinderen er nog met hun skelters onderdoor kunnen racen? Om zes uur 's ochtends begint het buurjongetje te huilen, die toch al zo'n hekel aan de boomtent had. Nachten duren kort in een boomtent.

,,Fantastisch, wat fantastisch zo'n ding'', schrijft Paul in het gastenboek. ,,Vogelgefluit, veel vogelgefluit dat later op de avond naadloos overgaat in geluid van drie tv's.'' Maar op deze warme zomeravond blijven de tv's uit. Het vogelgefluit blijft overigens ook achterwege.

Belangstellenden blijven doorgaans niet langer dan één of twee nachten slapen. De ruimte is beperkt, voorzieningen nihil, maar de 'ervaring' is bijzonder. Toch zou het leuker zijn om de groene baarmoeders in een meer natuurlijke omgeving te hangen. Niet omsingeld door acht caravans en een leger spelende kinderen, maar achterin de bossen, verborgen tussen gebladerte. Voor de echte ervaring, eenzaam, stil, relatief veilig, om voor één nachtje terug te kunnen keren in de moederschoot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden