In Duitsland mag zorg duur zijn

Stefan Echtermeyer, een 36-jarige leraar uit Berlijn, kreeg tijdens het sporten op vrijdagavond 5 oktober last van zijn meniscus. Op maandag 8 oktober had hij een afspraak met de orthopeed, die hem op dinsdag 9 oktober opereerde. Op 16 oktober stond hij weer voor de klas.

Zulke snelle hulp, en dat in een land waar de gezondheidszorg in grote lijnen net zo is opgezet als in Nederland: heel wat Nederlanders zouden ervoor tekenen. Toch blijkt een teveel aan artsen ook een probleem.

Overaanbod drijft namelijk de kosten op, zonder dat je er per se beter van wordt. Dat blijkt bij elk bezoek aan een Duitse arts: die zit om werk verlegen. 'Uw hand voelt wat koud aan, wilt u misschien een algehele test?'

Duitsland neemt een toppositie in als het gaat om aantal artsen en ziekenhuisbedden per hoofd van de bevolking, zonder dat die goede medische verzorging wordt weerspiegeld in de resultaten, zei minister van volksgezondheid Ulla Schmidt woensdag. Alleen Amerikanen en Zwitsers geven per persoon meer uit aan gezondheidszorg. Toch leven Duitsers niet langer of gezonder dan de inwoners van landen waar het allemaal wat minder is.

Deze week kreeg de minister bovendien voorspeld dat het nog duurder wordt. De ziekenfondspremie, die nu 13,6 procent van het brutoloon bedraagt, zal in 2040 tussen de 17 en de 34 procent liggen, voorspelde het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) donderdag.

De vraag is nu of het erg is dat de premies zo stijgen. Enerzijds wel, omdat die stijgende ziekenfondspremie de brutoloonkosten opstuwt zonder dat de werknemer er netto beter van wordt. Eigenlijk had de regering-Schröder beloofd alle sociale premies tezamen onder de 40 procent van het loon te brengen. Door de stijgende ziekenfondspremie, waar nog eens de oplopende werkloosheid bijkomt, zitten ze er nu al boven.

Toch relativeerde nota bene de minister van economische zaken, Werner Müller, donderdag de ernst van oplopende premies: ,,Misschien klopt de these dat gezondheid een steeds hogere prioriteit heeft en daarmee ook een toenemend gewicht in de gezinsuitgaven zal innemen''. Ook Schmidt weigerde de voorspelde stijging van de ziektekostenpremies enkel als probleem te zien: ,,In de meeste branches zijn stijgende omzetten en winsten een bewijs van economisch succes''. En zelfs de economen van het DIW schrijven dat er geen bewijs is dat stijgende premies ,,negatieve effecten op groei en werkgelegenheid'' hebben.

Schmidt beperkt zich daarom tot kleine hervormingen. Zo wil ze nu, naar Nederlands voorbeeld, de huisarts een centrale rol geven, zodat mensen minder snel van de ene naar de andere specialist rennen. Aan het fundament -een solidair gefinancierde gezondheidszorg met vrije, concurrerende artsen- wil de regering niet tornen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden