In Duitsland laait de discussie op over wapenleveranties aan Turkije

Turkse tanks aan de Syrische grens bij Hassa. Beeld AFP
Turkse tanks aan de Syrische grens bij Hassa.Beeld AFP

Nu het Turkse leger tegen de Koerden vecht in Syrië, klinkt in Duitsland de roep om een wapenembargo.

Tan Tunali

Beelden van Duitse Leopardtanks die onder de Turkse vlag Syrië binnenrijden leidden tot beroering in de Duitse Bondsdag. Met name de oppositiepartijen uitten kritiek. “De Duitse regering mag niet weer wegkijken en moet duidelijk stelling nemen tegen president Erdogan over het militair offensief van het Turkse leger tegen de Koerden in Syrië”, zei Agnieszka Brugger, defensiewoordvoerder van De Groenen tegen de Heilbronner Stimme.

De kritiek kwam niet alleen van de oppositie. Norbert Röttgen, namens regeringspartij CDU voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken in het parlement, noemde de Turkse aanval in de Süddeutsche Zeitung 'duidelijk in strijd met het internationaal recht'. Voor hem is het daarom zonneklaar dat Duitsland onder zulke omstandigheden geen wapens aan Turkije kan leveren.

Turkije begon afgelopen weekeinde een offensief tegen de Koerdische militie YPG in de noordwestelijke Syrische grensregio Afrin. Ankara wil daar een veiligheidszone creëren. Dat gebeurde met instemming van Rusland, dat het luchtruim in het gebied controleert. Het offensief is tegen het zere been van Navo-bondgenoot de Verenigde Staten, die met de YPG optrokken in de strijd tegen IS.

Verborgen embargo

Stemmen voor een wapenembargo tegen Turkije klinken al langer in Duitsland. Nadat vorig jaar wapenleveranties aan Turkije niet doorgingen, spraken Turkse bewindvoerders boos van een ‘verborgen embargo’. Om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse wapenleveranties, maakt Turkije werk van de productie van militair materieel van eigen bodem. Zo staat onder meer een nationale tank op de rol.

De kritiek op Duitse wapenleveranties aan Turkije komt ongelegen voor de demissionaire Duitse regering. Die is juist bezig de banden met Turkije aan te halen. De betrekkingen zijn ijzig, onder meer omdat Die Welt-correspondent Deniz Yücel al bijna een jaar in voorarrest vastzit. Yücel wordt ervan verdacht ‘terreurpropaganda’ te hebben verspreid.

De journalist liet onlangs in een brief weten geen onderdeel te willen zijn van een ‘smerige deal’. Afgelopen week zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Siegmar Gabriel welwillend tegenover het Turkse verzoek te staan om een upgrade aan de Leopardtanks te leveren. Diplomaten zien Gabriels toenadering als mogelijk onderdeel van een deal om Yücel vrij te krijgen.

Ook de Nederlandse Tweede Kamer sprak eerder, dinsdag, over het Turkse offensief in Syrië. Minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra, die net als zijn Duitse collega Gabriel de banden met Turkije wil aanhalen, wilde zich niet uitspreken tegen het Turkse offensief. Hij zei wel bewijs te willen zien dat de Turkse aanval een actie van zelfverdediging is. Maar de YPG bestaat ook niet louter uit ‘onschuldige lammeren’, aldus Zijlstra.

Lees ook:
Turkije brengt de VS in een moeilijk parket met zijn inval. En Moskou gooit olie op het vuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden