Klein verslag

In Duitse kranten geen woord over Hoog Catharijne

In Guntersblum in Rijnland-Palts worden leden van de Joodse gemeente door mannen van de SA door de straten gedreven. Beeld Trouw
In Guntersblum in Rijnland-Palts worden leden van de Joodse gemeente door mannen van de SA door de straten gedreven.Beeld Trouw

De negende november 2018 gaat de Utrechtse geschiedenisboeken in als de dag waarop Hoog Catharijne zijn Zuidpassage opende en veertien nieuwe winkels aan het assortiment toevoegde.

Ik ben er even doorheen gewandeld, met mijn fijne neus voor mijlpalen; een mooie slenterpassage met nog menig ‘opening soon’ aankondiging. Dat ‘soon’ moet je ruim nemen – dat kunnen maanden zijn.

Misschien iets langer dan nodig bleef ik staan voor de nieuwe chocolatier van het Zwitserse Lindt, ook omdat daaruit een mooie, langbenige vrouw naar voren trad, gekleed in wit hemd en witte voorschoot en met een koksmuts op het hoofd. Ze deelde pralines uit. “Deze is wit met mangovulling en deze bestaat uit zestig procent cacao en is dus puurder.”

Ik was professioneel genoeg om ze beide te proberen en kan derhalve berichten dat ik The Mall in gelukzalige staat heb verlaten en dat het opstotende Utrecht weer aan weelde had gewonnen. Nu maar hopen op sterke benen: de provinciestad van weleer krabt zichzelf nog dagelijks achter de oren over zoveel expansie en welvaartsgroei.

Ja, we zijn een gefortuneerd volk op onze negende november. In de kiosk liet ik mijn ogen even gaan over de voorpagina’s van de Duitse kranten; niks over de Zuidpassage.

Wel zwart-witfoto’s.

Die Welt toont een foto van een veld langs de Somme in het noordoosten van Frankrijk, met sporen van loopgraven. Morgen herdenkt Frankrijk het einde van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden. In Duitsland werd op de negende november van dat jaar, 1918, de republiek uitgeroepen, terwijl de keizer zich ophield in het Belgische Spa. Op de voorpagina van de Süddeutsche Zeitung een foto van de poort van een kazerne in Potsdam, waar de soldaten en burgers zijn samengekomen om de kazerne over te dragen aan de revolutionairen. ‘Brüder! Nicht schiessen!’ staat er op een bord. Ze zijn vier jaar oorlog zat.

Iets bescheidener wordt binnenin de negende november van 1989 gevierd, de dag waarop de Muur viel.

Op de voorpagina’s van de Frankfurter Allgemeine Zeitung en de Frankfurter Rundschau brandt het: daar gaan koepels van synagoges in Frankfurt en Siegen in vlammen op. De negende november van 1938: de Kristallnacht. Nu tachtig jaar geleden.

Ik lees over een Kristallnacht-tentoonstelling in de Topographie des Terrors in Berlijn en over de publicatie van een fotoboek met deels onbekende beelden uit die nacht, onder de titel ‘Das Gesicht in der Menge’. Het gezicht in de menigte.

Een van de foto’s wordt beschreven. “In Guntersblum in Rijnland-Palts worden vier leden van de Joodse gemeente door mannen van de SA door de straten gedreven; ze dragen thorarollen uit hun verwoeste synagoge, men heeft liturgische gewaden om hun hals gebonden. Twee van hen vertonen sporen van ­mishandeling; de voorste draagt ook een bel die hij moet luiden. Met hen mee op de stoep lopen lachende kinderen.”

De negende november is ook een zware datum.

Ik wandelde nog eens de Zuidpassage binnen, langs Lindt en RayBan en een metershoge vrouw in lingerie. Livera – coming soon.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Lindt  in de Zuidpassage van Hoog Catharijne. Beeld Trouw
Lindt in de Zuidpassage van Hoog Catharijne.Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden