In dit politieke vacuüm spaart niemand de minister

Minister Hennis luistert naar Kamerleden tijdens het debat over het fatale mortierongeluk in Mali, waarbij vorig jaar twee militairen werden gedood en een zwaargewond raakte.Beeld ANP

Doorgaans trekken coalitiepartijen samen op in debatten waarin de positie van een minister op het spel staat. Nu niet.

De contrasten waren groot, vandaag aan het Binnenhof. Terwijl VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weer bij elkaar zaten om de presentatie van hun regeerakkoord voor te bereiden - naar verwachting is het maandag zover - vond minister Jeanine Hennis van defensie de aanstaande coalitiepartijen tegenover zich in het debat over het mortierongeluk in Mali dat twee militairen het leven kostte.

Doorgaans trekken coalitiepartijen samen op in debatten waarin de toekomst van een bewindspersoon op het spel staat, maar in het huidige politieke vacuüm kozen alle partijen hun eigen pad. Kamerleden van CDA, D66, ChristenUnie en ook de PvdA overspoelden Hennis met kritische vragen naar aanleiding van het snoeiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De VVD legde hen daarbij geen strobreed in de weg. 

Hoe kon het dat militairen in Mali over zulke onbetrouwbare mortieren beschikten, wilde Joël Voordewind van de ChristenUnie bijvoorbeeld weten. “Dit type granaat is eerder in Afghanistan gebruikt. Daar zaten weigeraars en blindgangers bij. Als je deze kennis hebt, dan moeten alle alarmbellen toch afgaan? Hoe verklaart u dat hetzelfde type in Mali is gebruikt?”

Rooskleurig

En hoe kan het, zo vroeg Raymond Knops (CDA), dat de OVV een veel minder rooskleurig beeld van de medische voorzieningen in Mali schetst dan Hennis zelf? “Juist in die omstandigheden moeten mensen een beroep kunnen doen op de beste chirurgische faciliteiten. Wat als er tegelijkertijd vier of vijf zwaargewonde militairen waren? Had het hospitaal dat dan aangekund? Ik constateer dat de minister die stelling niet overeind kan houden.”

Ook het feit dat Hennis pas vorige week besloot een pauze in te lassen bij de buitenlandse missies om het materieel te inspecteren, kwam haar op stevige kritiek te staan. Waarom trok ze in de zomer, toen ze het conceptrapport onder ogen kreeg, niet meteen aan de bel? “Dat komt mij vreemd over”, aldus Knops. “Het rapport biedt genoeg aanleiding om bezorgd te zijn over de veiligheid van militairen”, voegde D66-Kamerlid Salima Belhaj (D66) er aan toe.

Zo spuiden CDA, D66 en ChristenUnie ongebonden hun kritiek op een VVD-minister die eerder zei graag te willen terugkeren in het nieuwe kabinet. Dat alles in de wetenschap dat het hoogstwaarschijnlijk niet aan hen zou zijn om het politieke eindoordeel over Hennis te vellen. Er hingen al moties van wantrouwen in de lucht en een bewindspersoon wacht zo’n stemming, zeker wanneer er vanuit de Kamer veel steun voor de moties te verwachten valt, doorgaans niet af. Ook Hennis koos vanavond voortijdig voor de uitgang.

Lees ook: Positie minister Hennis werd onhoudbaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden