Opinie

In discussie koopzondagen wordt winkelpersoneel consequent vergeten

Personeel in een kledingwinkel in Utrecht Beeld ANP
Personeel in een kledingwinkel in UtrechtBeeld ANP

De Tweede Kamer bespreekt vandaag het initiatief-wetsvoorstel van D66 en GroenLinks om gemeenten voortaan zelf te laten beslissen over het aantal koopzondagen. In de Arbeidstijdenwet en in alle cao's in de detailhandel staat dat werken op zondag vrijwillig is. Het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks maakt daar een einde aan en gaat daarmee geheel voorbij aan de praktijk op de werkvloer; werken op zondag is niet zelden gedwongen en verplicht.

Fedde Monsma en coördinator detailhandel CNV Dienstenbond

In de discussie over koopzondagen wordt de grootste groep die te maken krijgt met de verruimde zondagsopening consequent vergeten: de winkelmedewerker zelf. Er werken ruim 800.000 mensen in de detailhandel. Steeds weer bereiken CNV Dienstenbond signalen dat medewerkers (regelmatig onder dreiging van ontslag of het uitblijven van contractverlenging) verplicht op zondag in de winkel staan.

Werknemers worden op bedrijfsniveau al vaak onvoldoende gehoord. Uit onderzoek van CNV Dienstenbond blijkt dat dit op het niveau van de lokale politiek niet anders is. Volgens de huidige Winkeltijdenwet moeten gemeenten de belangen van winkelpersoneel meewegen in de beslissing om het aantal koopzondagen uit te breiden.

Het onderzoek van CNV Dienstenbond wijst echter uit dat van de onderzochte gemeenten die in 2011 en 2012 besluitvorming rondom het aantal koopzondagen op de agenda hadden staan, geen enkele gemeente gedegen onderzoek heeft verricht. Medewerkers is niets gevraagd. De zogenaamde vrijheid die D66 en GroenLinks voorstaan met het wetsvoorstel zal op deze manier in de praktijk uitdraaien op een volledige ontkenning van de vrijheid van de honderdduizenden medewerkers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden