'In deze tijd zijn niet alleen Spelen belangrijk'

Voor de toekomst van het Nederlandse volleybal was het van groot belang dat Oranje zich deze week kwalificeerde voor de Olympische Spelen. Dat stellen Jan Tilmans en Jos Smulders, de beide directeuren van Top Volleybal Nederland (TVN).

Per 1 april 2001 zit de organisatie immers zonder hoofdsponsor. De SNS Bank, goed voor 1,7 miljoen per seizoen, houdt het dan na vijf jaar voor gezien. Zelfs met een olympisch uithangbord, zo is in het verleden gebleken, is het vinden van een geldschieter niet gemakkelijk.

Tussen 1992 en 1996 werd vier jaar gezocht naar een opvolger van Nationale Nederlanden. ,,Sydney is belangrijk voor het imago van volleybal.''

'Voor de poorten van de hel' bemachtigden bondscoach Toon Gerbrands en zijn manschappen donderdag in en tegen Frankrijk hun ticket. Diepe dalen gingen eraan vooraf. ,,Natuurlijk hebben wij ook momenten gekend dat we ons afvroegen of het verstandig was om met Toon door te gaan. Twijfelen is ons vak'', weet Tilmans.

,,Maar de spelers zeiden en bloc: het ligt aan ons en niet aan de coach. Ook Peter Blangé, ja; hij zwengelde slechts de discussie over Gerbrands' positie aan.'' De Haarlemmer verlaat zoals afgesproken na de Olympische Spelen het toneel.

Smulders: ,,Achteraf gezien is het wel waanzin om de verantwoordelijke een contract voor vier jaar te geven. De nieuwe coach krijgt een kortere aanstelling. In deze tijd kun je niet meer zeggen dat alleen de Spelen belangrijk zijn. Sponsors accepteren dat ook niet meer.''

De realiteit is hard, meent Smulders. ,,Topsport is niet meer leuk of mooi. Het gaat alleen nog om geld en winnen. Wat dat betreft moet de Nederlandse mentaliteit veranderen. Anders kunnen we het in de toekomst wel vergeten.''

,,Sydney is nooit het wezenlijke probleem geweest. We hebben met z'n allen de natuurlijke golfbeweging te laat onderkend.'' Oranje, ooit synoniem voor het Bankras-model, werd steeds meer een prestatieteam en steeds minder een opleidingsgezelschap. Het ontstane gat in het onderwijs is pas sinds kort ingevuld. Bert Goedkoop traint fulltime met een team van achttien- en twintigjarigen. Onder de vlag van SSS uit Barneveld zullen de talenten komend seizoen in de eerste divisie acteren.

Het bedenkelijke niveau in de breedte van de nationale competitie en de geldzorgen van vele clubs stemmen somber. Hoe is in die omgeving mentaliteit en kwaliteit te trainen?

Smulders: ,,Een eigen opleiding is de enige oplossing. We laten de jonge jongens zelf hun kamer opruimen. Ze moeten weer leren dat je voor alles in het leven moet werken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden