In deze kerk maakt Jezus geen kans

De bisschoppen van Nederland willen in meerderheid niet dat leken aan roomse altaren actief zijn. Met afgrijzen zien zij pastorale werkers en werksters in eucharistievieringen optreden. Dat moet uit zijn.

Nederland heeft straks zo goed als geen priesters meer en pastoraal werkers kunnen daarin niet voorzien. Zij zijn maar leken. En vrouwen komen al helemaal niet in aanmerking. Beter geen broodbreking dan een door leken.

Uit zulk denken blijkt een gebrek aan theologische en bijbelse kennis. Er wordt een onoverbrugbare scheiding geforceerd tussen wat de rk kerk 'priesters' en 'leken' noemt.

Precies die scheiding is bij Jezus van Nazareth ondenkbaar. Jezus was leek. De apostelen evenzo. Zijn leerlingen noemden Jezus rabbi, joods voor leraar. Hij preekte in synagogen en tempels. Tot hij eruit geworpen werd en uitgeleverd aan de Romeinse bezetter.

Jezus opponeerde tegen schriftgeleerden en hogepriesters. Zij stelden hun macht en privileges boven het hart van de Schriften.

Brood en wijn moet je niet wijden, je moet ze vermenigvuldigen en delen, het eerst met de armen en hongerigen. Daar zou een bisschoppelijke brief vandaag over moeten gaan. Jezus doorbrak elke gewijde af- en uitzondering. Hij wilde die perversie niet. Priesters functioneren in heidense godsdiensten. Zij opereren met offers van anderen en ontlenen daar hun exclusieve machtsaanspraken aan.

In de kerk van de eerste eeuwen viel men terug tot heidendom. Er werd een reeks leerstukken, dogma's ontworpen en opgelegd, waarin alle zeggenschap aan bisschoppen en priesters werd getrokken. Vooral de viering van het avondmaal, de gedachtenis aan de kruisdood, werd tot een offerdienst omgevormd, voorbehouden aan gewijde priesters. De kruisdood werd tot offerdaad, ter verlossing van heel de mensheid opgewerkt, waarvan de rituele herhaling voortaan uitsluitend door priesters mocht worden uitgevoerd. Alle overige vierenden werden tot leek verklaard en zo op afstand gezet van de voltrekking van het wonder van brood en wijn.

De leken mogen na de consecratie ter communie komen. Daarmee is de kerk ver verwijderd geraakt van Jezus van Nazareth. Wat Jezus afwees en bestreed, werd tot centrale leer en praktijk gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden