ReportageProgressive zero

In deze Iraakse kapsalon krijgen dagelijks tientallen mannen een Robbie Williamskapsel

Kapper Serwan gebruikt een draadje om wat gezichtsharen weg te halen.  Beeld Judit Neurink
Kapper Serwan gebruikt een draadje om wat gezichtsharen weg te halen.Beeld Judit Neurink

Zelfs buiten Irak herken je Iraakse mannen aan hun opvallende kapsels, die ze massaal van elkaar kopiëren. Goed haar is een erezaak; de Iraakse man is ijdel, kappers varen er wel bij.

In Irak lopen ontelbare kopieën rond van de Britse zanger Robbie Williams – wat zijn haar betreft dan. Deels weggeschoren aan de zijkanten en hoog opgekamd en geföhnd op de rest van het hoofd. Ook bij het Free Style Centre in de Koerdische hoofdstad Erbil is dat een van de populairste kapsels.

“Zo zie ik er beter uit,” zegt Ashraf Sherzad (20). Hij komt hier twee keer per week, want hij kan het kapsel niet zelf onderhouden. “Ja, het is wel veel werk”, beaamt hij, “maar mijn familie en vrienden vinden het mooi.”

Hij is lang niet de enige die zo vaak komt, zegt Safah Serdar (21), een van de 25 kappers die in de salon werken. “Sommigen komen dagelijks.” Om het haar te laten opkammen en met gel of hairspray te verstevigen. Het Robbie-Williamskapsel heet hier progressive zero. Buitenlandse stijlen zijn populair, en het ringbaardje verdringt de traditionele snor. Serdar: “Ze kopiëren wat anderen doen; dat is onze nationale ziekte. Eerst hadden we een catalogus, maar nu komen mensen met een foto van sociale media of een filmpje op YouTube.”

Vroeger was dat wel anders, zegt zijn klant Safeeb Dilzar (46). “We hadden geen stijlen. Als je het een beetje anders deed, dan verweten ze je dat het wel Europees leek. Dat was slecht.” Kort haar en een snor waren gebruikelijk, en die zie je nog onder de oudere mannen in de dorpen. De vlotte modellen bereikten Irak pas na de val van dictator Saddam, en vooral met de recentere populariteit van het internet.

Ashraf Sherzad heeft zijn kapsel even laten bijwerken. Beeld Judit Neurink
Ashraf Sherzad heeft zijn kapsel even laten bijwerken.Beeld Judit Neurink

IJdel?

Serdar zag de zaak in het centrum van Erbil groeien. Meer dan tien klanten kunnen tegelijk worden geholpen, en dat kost vaak veertig minuten per klant. De zaak gaat om acht uur ’s ochtends open en pas om middernacht weer dicht.

Zo vaak naar de kapper; Zijn moderne Iraakse mannen niet enorm ijdel? Kapper Serdar beaamt hetlachend, en zijn collega Sherwan Jamal (30) meent zelfs dat Iraakse mannen ijdeler zijn dan die in Syrië. “In Syrië zijn de kappers lang niet zo belangrijk als hier”, zegt de Syrisch-Koerdische eigenaar van de kleinere Free Scissors-salon elders in Erbil. “De helft van mijn klanten komt eens per week, maar sommigen laten het dagelijks kammen. Daar vragen we niets voor.” Geen wonder dat ze van ver buiten de wijk naar hem toe komen.

Hoe belangrijk de kapper is bleek toen tijdens de recente recessie en gekorte salarissen de klanten gewoon bleven komen. Al kost een kapbeurt minimaal 15.000 dinar, zo’n 12 dollar bij een maandsalaris van gemiddeld zo’n 500 dollar. Jamal: “Ze zijn trouw aan hun kapper”.

Als een klant met een baardje zich meldt voor een ‘kleine beurt’ verwijdert Jamal nog snel wat gezichtsharen. Met een wit epileerdraadje, in plaats van een scheermes. De klant ondergaat het gelaten. Ook in Irak moet wie mooi wil zijn, pijn lijden.

Lees ook:

Twee stromingen op een kussen, dat is het nieuwe normaal in Bagdad

In de tijd van Saddam Hussein trouwden Irakezen gemengd. Dat verdween geheel met de sektarische burgeroorlog daarna. Maar het tij keert. In de hoofdstad althans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden