De SerieHide and Seek

In desolaat Oekraïne hebben alleen de krullen van de inspecteur kleur

Julia Abdel Fattakh als inspecteur Varta Naumova in ‘Hide and Seek’. Beeld Lumière series
Julia Abdel Fattakh als inspecteur Varta Naumova in ‘Hide and Seek’.Beeld Lumière series

Kan het decor voor een thriller nog desolater het gevoelsleven van dader en politie verbeelden dan veel Scandinavische series deden? Ja, bewijst ‘Hide and Seek’, gemaakt in Oekraïne.

Sneeuw, mist en regen. Grijze gebouwen van steen en staal, waar in de hoek soms een hoofd met rode krullen voorbij schuift. Dat is het decor van de achtdelige thrillerserie ‘Hide and Seek’, met Duitse steun gemaakt in Oekraïne. De titel verwijst naar de openingsscène waarin een vader verstoppertje speelt in zijn eigen huis met zijn jonge dochter. Als hij zijn ogen opent en de kamers doorzoekt, blijkt ze te zijn verdwenen. Terwijl het huis op slot was en hij de sleutel had. Vertwijfeld loopt de vader de besneeuwde straat in.

De jonge politieman Maxim Shumov die te hulp wordt geroepen, denkt het uit eigen ervaring zeker te weten: de vader, die ook nog eens een autodief blijkt, liegt dat hij barst. Wie een vermiste persoon het laatst zag, is vaak de dader. Maar – en hier komen die rode krullen op het toneel – de eveneens jonge en nieuwe inspecteur Varta Naumova laat hem al snel zien dat het heel goed een ontvoering door iemand anders kan zijn. Zij wil het liefst alle appartementen uitkammen van de desolate flat waar de autodief met het meisje woonde.

Bedrog en machtsmisbruik

Naar beproefd thrillerrecept komt hier de plaatselijke politiecommissaris in beeld, die het duo Shumov en Naumova van meet af aan zal tegenwerken. Hij heeft zijn eigen agenda en laat zien dat in dit politiekorps de macht alleen bereikt en behouden kan worden met bedrog en machtsmisbruik. Hij vindt de plaatselijke hoofdofficier aan zijn zijde, maar vergeet even dat deze man uit zijn studententijd een zwak heeft overgehouden voor, alweer, die rode krullen van Naumova.

Deze vrouwelijke speurder, tenger van gestalte, is een mooie tegenhanger van Shumov en zijn collega’s, die allen de misdaad bestrijden met brede schouders en gemillimeterd haar – een soort uniform waardoor ze zeker aan het begin van de serie moeilijk uit elkaar te houden zijn. Zo lijkt het even alsof held Shumov in de auto stapt voor een corrupte onderneming, maar – opluch-ting – het blijkt een collega. Nieuwkomer Naumova mag overigens dan met haar rode krullen een afwisseling zijn, haar vocabulaire is net zo beperkt en kortaf als dat van haar collega’s. Veel stiltes in deze serie.

Plaats van handeling is Enerhodar, de stad in het zuiden van Oekraïne waar nu een grote kerncentrale staat, maar vroeger kolen dienden als basis voor energie. Een slimme keuze, want de oude industriegebouwen, verlaten en afgebladderd, zijn precies het kale decor wat deze serie nodig heeft. Allereerst voor de zoektocht naar de engerd die dit meisje heeft meegenomen en die al spoedig opnieuw toeslaat, door het zoontje van een perfomancekunstenares weg te roven vanachter het toneel waar ze staat te repeteren.

Het komt dicht bij zwart-witbeelden

Maar het desolate decor is tegelijkertijd de visuele verbeelding van het gevoelsleven van de twee inspecteurs. Ze hebben beiden ook in hun eigen leven te kampen met angsten, moeilijkheden en zelfs trauma’s. Ook weer zo’n beproefd recept waarin vooral de thrillermakers uit Scandinavië uitblinken. In deze serie is zeker bij de nabewerking nog meer kleur uit de opnames gefilterd dan bij die voorgangers, het komt dicht bij zwart-witbeelden. Soms misschien iets te ver doorgevoerd, maar het werkt wel. Wie houdt van vergane Oostblok-architectuur, is al helemaal verkocht.

Wat de helden precies mankeert, wordt in de eerste vier afleveringen al aardig duidelijk, hoewel het vast nog erger zal worden. Of de makers uit Oekraïne ook net als hun Zweedse en Deense voorgangers uitblinken in een adembenemende ontknoping, is nog niet te zeggen. Maar de eerste helft van de serie suggereert dat Hide and Seek een aanwinst is.

Hide and Seek, acht afleveringen van drie kwartier, op dvd € 24,99 of via Lumièreseries.com € 12,50.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden