Reportage

In Den Haag voelen de Maastrichtse leerlingen zich eindelijk gehoord

Gedupeerde leerlingen en ouders uit Maastricht in gesprek met Kamerleden. Foto: Werry CroneBeeld Werry Crone

Gedupeerde vmbo-leerlingen uit Maastricht spraken de minister. 'Dat was fijn.'

Ze hebben slecht geslapen de afgelopen nachten. Ze piekeren, zijn boos, of vooral heel erg verbijsterd. Zo'n zestig eindexamenleerlingen, soms met ouders, van het VMBO Maastricht kwamen gisteren naar Den Haag om verhaal te halen bij onderwijsminister Arie Slob. Waarom moest hij de eindexamens van 354 leerlingen ongeldig verklaren? En vooral, hoe moet het nu verder?

De politie heeft ze opgewacht op het station en afgeleverd bij het ministerie van onderwijs. Daar staat de groep te wachten tot de vijf leerlingen die met de minister mogen praten weer naar buiten komen. Het was een bende op hun school, zeggen ze. De een heeft vorig jaar amper Duits gehad, de ander geen wiskunde. "Soms had de leraar gewoon geen zin", denkt Sven. Dan zag hij zijn leraar door de gangen lopen maar was de les net uitgevallen. Dat kon je dan wel melden, valt Max hem bij, "maar er werd toch niets aan gedaan".

Gerustgesteld

Als minister Slob naar buiten komt, drommen de leerlingen om hem heen. Hij vindt het verschrikkelijk wat de kinderen is overkomen, zegt hij. Wenst ze sterkte, belooft dat hij er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat ze nog deze zomer een diploma halen.

De leerlingen die met hem hebben gepraat zijn enigszins gerustgesteld. "Het was een fijn en prettig gesprek", zegt de 15-jarige Robin. "Ik snap nu beter wat ze gaan doen en wat er gaat gebeuren." Van school had ze ook al wat gehoord, "maar ik vertrouwde dat niet. Mijn vertrouwen in de school is helemaal weg."

De leerlingen wilden eigenlijk naar de Tweede Kamer, ze hoopten dat hun examendrama daar in het vragenuurtje zou worden behandeld. Dat gebeurt niet. Op het Plein bij het Binnenhof worden ze opgevangen door Kamerleden die met hen willen praten. Romy (16) voert als een volleerd spreker het woord.

Als de politie dan ook nog de ijskar die normaal op het Binnenhof staat, vraagt om naar het Plein te komen, lijkt het plan om naar de Kamer te gaan vergeten. Als de ijsjes op zijn en alle journalisten te woord gestaan, gaan de leerlingen terug naar Maastricht. Vandaag moeten ze te horen krijgen of en wat ze nog kunnen doen om alsnog hun diploma te behalen. De bedoeling is dat de school alle 354 leerlingen belt.

Lorenzo Beeld Werry Crone

Opluchting is er als ik een diploma heb

Lorenzo (17) Kaderberoepsgerichte leerweg

"Ik was afgelopen dagen onrustig, ik heb weinig geslapen. Er waren veel emoties. Dat is normaal natuurlijk, maar ik voelde ook woede. Dat is best moeilijk. Ik voel nu wel een soort van opluchting omdat de minister heeft uitgelegd dat er per leerling wordt gekeken wat er mogelijk is. Wij dachten dat er gewoon een besluit was gemaakt voor iedereen en dat er geen onderscheid werd gemaakt. Dat voelt als een tackle, we werden onderuit gehaald. Nu voel ik me begrepen en het is fijn dat de minister medeleven laat zien.

"Ik moet mijn vakantie opgeven. Dat is jammer want iedereen vindt het fijn om zonder stress uit bed te stappen. Ik wilde ook een vakantiebaantje, maar het is afwachten of dat lukt. Dat hangt af van wat ik nog moet doen. Maar ja, als je een diploma wil, moet je daar iets voor doen.

"Ik ben toegelaten tot de opleiding zelfstandig werkend chef-kok. Als ik geen diploma zou krijgen, doet dat pijn. Dan voel ik me wel een beetje van: we hebben met de minister gepraat en waarvoor is het gesprek dan geweest? Ik ben pas helemaal opgelucht als ik een diploma heb."

RobinBeeld Werry Crone

Ik stortte mentaal weer helemaal in

Robin (15) Gemengd theoretische leerweg

"De eerste drie jaar heb ik niet zo veel gedaan op school omdat ik mentaal niet oké was. Dat kwam ook een beetje door de school, ik voelde me niet gezien. Sommige leraren en mentoren hebben me heel erg geholpen hoor, maar ik heb hard moeten werken voor mijn diploma en om mijn examen te halen. Toen ik hoorde dat de examens niet geldig waren, stortte ik mentaal gewoon weer helemaal in. De afgelopen dagen waren heel stressvol.

"Ik wil de opleiding MBO-4 laboratoriumtechniek gaan doen, in Sittard. Daar had ik me op verheugd, dus het is heel lastig om mezelf weer op te pakken. Maar nu heb ik wel weer wat vertrouwen.

"Mijn verwachtingen van het gesprek met minister Slob zijn uitgekomen. Hij heeft antwoord gegeven op vragen die we hadden en uitgelegd waarom hij deze beslissing heeft genomen. Het is goed dat we nu weten dat we deze zomer nog dingen kunnen doen om de schoolexamens in te halen. Dat kost me mijn zomer inderdaad, maar dan hoef ik niet het hele jaar over te doen. Maar eigenlijk weten we nog niets."

SakinaBeeld Werry Crone

Minister, wij verdienen een diploma

Sakina (16) Kaderberoepsgerichte leerweg

"Toen ik het nieuws over de examens hoorde, geloofde ik het eerst niet. We zouden met mijn gezin op vakantie gaan naar Marokko, maar nu weten we niet of dat kan. Misschien wel, als ik later kan komen.

"Op onze school was alles slordig geregeld. Cijfers stonden vaak niet in Magister (het systeem waarin de voortgang van leerlingen wordt bijgehouden, red.) en dan moest je daar zelf achteraan. Er waren ook vaak vechtpartijen en lessen vielen uit. Dat laatste was eerst nog wel leuk, maar op den duur dachten we: we moeten wel examen doen.

"Als je niet kwam opdagen, kreeg je een 1 in je dossier en je moest het helemaal zelf regelen als je een nieuwe afspraak wilde maken. Nu blijkt dat het helemaal niet mag, zomaar een 1 geven. Wat hebben ze gedaan, vraag ik me af. Ik kan toch niet alles controleren?

"Ik ben hier om aan de minister te laten zien dat wij een diploma verdienen. Ik ben boos op hem omdat hij zegt dat de examens niet geldig zijn, maar meer nog op de leraren en de school. Ik snap het niet. De inspectie zei vrijdag dat ze al langer wisten dat het niet in orde was."

Lees ook: Had de onderwijsinspectie eerder kunnen ingrijpen in Maastricht?

Na fouten van VMBO Maastricht heeft de Onderwijsinspectie van 354 leerlingen de eindexamens ongeldig verklaard. Ouders klaagden echter al jaren over de school. Had de inspectie eerder kunnen ingrijpen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden