Boerenprotest

In Den Haag blijven de boeren wel netjes

Boeren demonstreren bij het provinciehuis van Zuid-Holland. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot de actie en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof. Beeld Phil Nijhuis
Boeren demonstreren bij het provinciehuis van Zuid-Holland. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot de actie en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof.Beeld Phil Nijhuis

In Den Haag worden de tractors maandag netjes aan de straat geparkeerd. Terwijl in Groningen het provinciehuis bestormd wordt, moet er hier “met elkaar in gesprek gegaan worden.” De provincie Zuid-Holland houdt uiteindelijk voet bij stuk. Stikstofmaatregelen worden niet ingetrokken.

Vanaf het Zuid-Hollandse provinciehuis kijk je zó het Malieveld op. Maar de boeren die maandag naar Den Haag zijn gekomen willen graag benadrukken dat het er vandaag anders aan toegaat dan toen hun collega’s daar eerder deze maand demonstreerden. Leendert Assenberg uit Oostvoorne was er toen niet bij, zijn zestienjarige zoon Rob wel. Die vindt “de sfeer nu wel beter.”

Hanneke de Baar uit Den Bommel wordt door twee boerinnen naar voren geschoven. Het is beter dat de krant met haar praat, want op het Malieveld spraken de media “alleen met de verkeerde personen, jonge jongens en zo.” De Baar is één van de laatste pluimveehouders in de provincie. “Ik kan bijna het museum in.” Ze wil graag vertellen over de innovaties die ze in haar bedrijf doorvoerde, óók om milieuredenen. Boeren willen best meedenken over het milieu, is de boodschap.

Zo’n honderdvijftig boeren zijn maandag naar het provinciehuis gekomen. Gedeputeerden Jeannette Baljeu (VVD, stikstof) en Adri Bom-Lemstra (CDA, landbouw) komen samen met commissaris van de Koning Jaap Smit antwoord geven op de vragen. De menigte boeren, vrijwel identiek gekleed in spijkerbroeken en donkerblauwe windjacks, verzamelt zich in een halve cirkel om hen heen, armen over elkaar of met de handen in de zakken. Er klinkt boegeroep wanneer Baljeu het “niet over technische details” wil hebben, voor de rest laat de menigte zich snel sussen als LTO- voorzitter Arie Verhorst “niet door elkaar”roept.

Groot respect voor deze manier van protesteren

“Indrukwekkend”, geeft Baljeu toe. Ook Jaap Smit zegt “groot respect”te hebben voor de “manier waarop u hier vanmiddag bent.” De voormalig predikant gaat tijdens zijn eindtoespraak nadrukkelijk in de kring van boeren staan. “Ik kan me voorstellen dat voor sommigen van u de maat vol is.”

De sfeer zal niet grimmig worden maandag, wel emotioneel. Een boerin kan haar tranen nauwelijks bedwingen als ze de gedeputeerde een vraag stelt. Lisette van der Burg wijst met een blos op haar wangen naar haar zwangere buik terwijl ze de microfoon pakt. Ze heeft al twee kinderen, vertelt ze. Nu de derde op komst is wil ze vooral duidelijkheid over de toekomst van haar melkveebedrijf. “Een vergunning kan opeens niets meer waard zijn.”

Toch gaat de provincie Zuid-Holland geen stikstofmaatregelen intrekken, maakt Baljeu duidelijk. “Dat is het eerlijke verhaal.”Dat er desondanks wel “met iedereen in gesprek zal worden gegaan”, vinden de boeren niet voldoende. Mag ik bij u langskomen,vraagt Baljeu een boze boerin. “Dat kost wéér tijd”, antwoordt die.

Twee uur duurt de demonstratie. Dan roept één van de demonstranten op om te vertrekken, want “mijn koeien moeten nog gemolken worden.” De tractors moeten op last van de politie in een colonne rijden en dus loopt het plein langzaam leeg. De meesten zijn niet overtuigd. Rob van zestien: “Ik vroeg me af of ik nog een toekomst had, nu begin ik te denken van niet.”

Lees ook:
Boze boeren bestormen provinciehuis Groningen

Boze boeren zijn in Groningen het provinciehuis binnengedrongen. Ze hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd en zijn het gebouw binnengegaan. In het provinciegebouw is gevochten.

‘Met de huidige stikstofregels los je het stikstofprobleem nog niet op’
Het terugdringen en helpen van veeteeltbedrijven bij kwetsbare natuurgebieden om de stikstof terug te dringen, is niet genoeg. Vooral in de meest belaste provincies – Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg – zijn veel meer maatregelen nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden