ReportageBedelaars

In Den Haag bedelt de Roemeense Florin om geld. Hij krijgt een boete

Handhavers in Den Haag controleren bedelaar Florin Ginta. In de hofstad geldt een bedelverbod. Beeld Phil Nijhuis
Handhavers in Den Haag controleren bedelaar Florin Ginta. In de hofstad geldt een bedelverbod.Beeld Phil Nijhuis

In meerdere steden klagen burgers over overlast van bedelaars – Oost-Europees én Nederlands. In Den Haag hebben gemeentelijke handhavers er hun handen vol aan.

Het zit Florin Ginta niet mee. Even buiten station Den Haag Centraal duwt de Roemeen zijn rolstoel vooruit. Over zijn benen heeft hij deze vochtige koopavond een warme deken uitgerold. Aan een man die op hem afstapt om hem tussen twee paaltjes door te helpen stelt hij zijn vaste vraag. In het Engels: “Heeft u wat geld voor mij?”

Precies de verkeerde aangesproken. Tegenover Ginta staat Herman van der Meer, met vijfentwintig jaar ervaring als gemeentelijk handhaver in Den Haag. Hij en zijn collega Mounier Akachar patrouilleren vandaag in spijkerbroek en een jack over een steekwerend vest, met als doel bedelaars minder snel af te schrikken. Missie geslaagd. De inschattingsfout komt Ginta op een bekeuring te staan.

Gebedel is een bron van ergernis voor winkeliers in meerdere Nederlandse steden. In Nijmegen en Utrecht roepen ze op tot een bedelverbod. Het rondhangen van groezelige mannen voor hun nering hindert de verkoop, stellen ze. Met name ongewenst zijn bedelaars uit landen in Oost-Europa, doorgaans kansarme Roma uit de sloppenwijken van Roemenië en Bulgarije. Deze ‘commerciële’ bedelaars zouden zich zieliger en zieker voordoen dan ze zijn, om meer geld te verdienen.

Ook in Den Haag leeft de discussie. De stad beschikt al over een bedelverbod. Op raadsvragen van de Haagse PVV antwoordde de gemeente onlangs enigszins onderkoeld dat het vijf Oost-Europese bedelaars in beeld heeft. Een aantal dat niet kon kloppen, reageerden de lokale VVD en Groep de Mos. Volgens de twee partijen is eerder sprake van ‘tientallen’ bedelaars. Ze doen een hardvochtige suggestie: neem de betrapte bedelaar zijn dagopbrengst af.

Verlamming

In de lege straten van winderig Den Haag lijkt de Roemeense Ginta te voldoen aan het beeld van de Oost-Europese beroepsbedelaar. Hij is naar Nederland gekomen om aalmoezen te vragen, geeft hij toe. In Medias, waar hij vandaan komt, is rondkomen voor een verlamde als hij niet mogelijk. In Nederland verdient hij naar eigen zeggen veertig tot vijftig euro per dag. Hij slaapt in een auto in Utrecht, zegt hij.

In zijn relaas zitten een paar opmerkelijke details. Zo lijkt zijn inkomen de reis van Utrecht naar Den Haag niet te rechtvaardigen. Bovendien loopt hij in Utrecht geen risico op de boete die hij in Den Haag zonder tegensputteren in ontvangst neemt. Aan de andere kant: een zoektocht naar Ginta op internet levert documenten uit 2009 op. In Medias mag hij gratis met de bus, vanwege een blijvende beperking. De verlamming is echt.

Voor Van der Meer en Akachar doet het er niet toe of Ginta’s verhaal klopt. “Bedelen mag nog steeds niet”, merkt Akachar nuchter op. In het totaal aantal bedelaars in de stad zien de handhavers geen toename. “Het is nooit weggeweest”, zegt veteraan Van der Meer. Wel zien de handhavers een waterbedeffect. Het bedelverbod in het centrum leidt tot meer verzoeken voor een eurootje daarbuiten.

Genade

Verhalen over bedelaars die aan het eind van de werkdag in een luxe auto stappen, kennen ze. “We zien dat zelf niet”, zegt Akachar. De stad heeft volgens hem inderdaad grofweg tientallen bedelaars, maar dat is inclusief lokale verslaafden en daklozen. Maatregelen die de handhavers aan hen opleggen variëren van een waarschuwing tot een bekeuring of zelfs een gebiedsverbod. Waar mogelijk verwijzen zij door naar hulpverleners.

Van de drie bedelaars die Van der Meer en Akachar op de vochtige koopavond spotten, zijn er twee Nederlands. Een rusteloos op en neer hupsende verslaafde met beroerd ­gebit komt weg met een waarschuwing, omdat hij die dag al twee boetes heeft ontvangen. Naar eigen zeggen bedelt hij om die bekeuringen te kunnen betalen.

En een bij de handhavers bekende alcoholist hangt achter een pilaar onder de overkapping van de Albert Heijn, maar vraagt niet om geld. Kunnen de handhavers hem niet wegsturen? Ja, zegt Akachar. “Ergens hangen zonder logisch doel mag niet.” Hij doet het niet. Hij wijst op de ‘blower’ met warme lucht naast de ingang van de supermarkt, als verklaring voor zijn genade: wellicht zoekt de dakloze gewoon een beetje warmte.

Lees ook

‘Het is een kunst om zielig te zijn, Oost-Europese bedelaars zijn er goed in’

Ze komen uit Oost-Europa, worden gerekruteerd om te bedelen. Ze duiken steeds vaker op in de Utrechtse binnenstad. Winkeliers willen dat de gemeente optreedt tegen de bedelaars.

De detailhandel wil een landelijk verbod op bedelen

Dat niet alle gemeenten hetzelfde beleid hebben ten aanzien van bedelaars zorgt voor een waterbedeffect, aldus Detailhandel Nederland. Die pleit voor een landelijk verbod nu steeds meer georganiseerde Oost-Europese bedelaars naar de Nederlandse steden trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden