null Beeld
Beeld

MegastadDelhi

In Delhi is smog en chaos, maar ook veel groen

Chaos, toeterende auto’s, smog, afval. Zomaar wat associaties die veel mensen bij Delhi hebben. De optimist zal daar wellicht yoga en lekkere curry aan toevoegen. Maar weinig mensen zullen denken aan parken, speelveldjes en brede lanen. Toch is de Indiase hoofdstad opvallend groen, en dan niet alleen in het centrum waar internationale vips de president bezoeken, maar ook in de buitenwijken.

Dat is in lang niet alle Indiase steden zo. Een vriendin die onlangs van Mumbai naar Delhi verhuisde, kan haar geluk niet op. “In Mumbai kun je met kinderen echt nergens buiten spelen”, vertelde zij me. “De schaarse parkjes zijn meteen zo overvol dat het niet leuk meer is.” Nu heeft ze op loopafstand van huis alleen al de keuze uit vier parken: van een klein grasveldje recht voor de deur tot een groene vlakte met heuvels, vijvers en stukjes bos vijf minuten verderop.

Voor een deel is dit te danken aan de Britten. Zij verhuisden hun hoofdstad in 1911 van Calcutta naar Delhi. Calcutta heeft meer weg van een negentiende-eeuwse Europese stad als Londen of Parijs, met trambanen en gebouwen van vijf à zes verdiepingen hoog. New Delhi werd door de Britten gebouwd ten zuiden van Shajahanabad (nu: Oud Delhi), de hoofdstad van waaruit de islamitische Mogols tussen de zeventiende en negentiende eeuw over een groot deel van het Indiase subcontinent regeerden. In het ontwerp werd rekening gehouden met autoverkeer.

Dansende schaduwen op de weg

Naast tientallen spierwitte bungalows, die nu grotendeels vervallen zijn en door de overheid worden gebruikt als officiële residenties van ministers, bestaat New Delhi uit brede lanen met daarlangs met zorg uitgezochte boomsoorten. Deze moesten hoger kronen dan de monumenten die op rotondes tussen de lanen in liggen en het hele jaar door groen zijn. Dit laatste mislukte – evergreens uit andere klimaten bleken in het droge Delhi wel gewoon elke winter hun bladeren te laten vallen. Maar het resultaat op smogvrije zomerse dagen mag er zijn: het is prachtig om vanuit je auto de zonnestralen tussen de schaduwen op de weg voor je te zien dansen.

En in de decennia sinds de onafhankelijkheid is het groen van de stad niet verwaarloosd. Onlangs werd nog een prachtige oude tuin uit de Mogol-tijd in oude glorie hersteld. Monumenten en ruïnes worden hier afgewisseld door bloemperkjes, wandelpaden en dikke bomen waar schommels aan hangen.

Massale bomen-omhels-actie

De inwoners van Delhi verdedigen hun groen waar nodig met passie. Een bevolkingsexplosie en ongecontroleerde bouw hebben ongetwijfeld heel wat bomen doen sneuvelen. Maar om te voorkomen dat dit nu nog op massale schaal gebeurt schrikken de mensen niet terug voor actie. Een massale bomen-omhels-actie tegen het kappen van 17.000 bomen op de plek van woonwijken bracht in 2018 duizenden mensen op de been. Maar ook de dreigende moord op een enkele boom wordt regelmatig voorkomen door activisten, die elkaar via sociale media op de hoogte houden. Geregistreerde bomentellingen door buurtgroepen helpen hierbij.

Het resultaat is dat wij zondagen tekort komen om alle parken en bossen van de stad te verkennen. En dat is een luxeprobleem dat het wonen in een megastad vol chaos, toeterende auto’s, smog en afval weer een beetje goedmaakt.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden