In de zomer veel overlast op Utrecht CS

null Beeld ANP
Beeld ANP

Treinreizigers van en naar Utrecht Centraal krijgen in het pinksterweekeinde en vooral in de zomervakantie te maken met flinke overlast door werkzaamheden aan het spoor. Het station blijft bereikbaar, maar het is volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) onontkoombaar dat er op bepaalde momenten in meerdere richtingen geen of minder treinen rijden.

Dat heeft ze vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Sommige treinreizigers zullen tijdens de werkzaamheden vertraging oplopen, omdat ze met de bus worden vervoerd of omdat ze vaker moeten overstappen. De grootste overlast doet zich van 9 tot en met 17 augustus voor. Dan wordt er negen dagen achtereen gewerkt.

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail streven er volgens Mansveld naar de hinder te beperken. Rond station Utrecht, dat flink wordt verbouwd, wordt dit jaar bijna elk weekend aan het spoor gewerkt. Omdat wissels, bovenleidingen en beveiligingssystemen gelijktijdig worden verwijderd of vervangen, is het nodig de dienstregeling aan te passen.

De NS en ProRail hebben over de buitendienststellingen en het alternatieve vervoer overlegd met de consumentenorganisaties in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Het is de bedoeling dat dit vaker en ook in een vroeger stadium gaat gebeuren. Dat past in het streven van Mansveld om de positie van reizigers te versterken. Die moeten volgens haar beter inzicht krijgen in de prestaties op het spoor en meer mogelijkheden krijgen om invloed op de NS te hebben.

Ook rond Schiphol en Den Bosch wordt dit jaar intensief aan het spoor gewerkt, waardoor van en naar die stations geregeld geen of minder treinen rijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden