Brief van de Hoofdredactie

In de zaak Brandt Corstius stuitten we op barrières

Hoofdredacteur Cees van der Laan. Beeld Maartje Geels
Hoofdredacteur Cees van der Laan.Beeld Maartje Geels

In de afgelopen dagen hebben we veel vragen gehad of wij wisten wie de man was die journalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius in het begin van zijn carrière seksueel misbruikte.

Ja, we weten wie hij is en we hebben hem gesproken. Nee, we maken zijn naam niet bekend, omdat er geen bewijzen en er vooralsnog geen andere getuigen van zijn machtsmisbruik zijn. Zowel Jelle Brandt Corstius als de krant liep hier tegen journalistieke en juridische barrières op.

Deze barrières waren ook de aanleiding om de open brief van hem in de dinsdagkrant in deze vorm te publiceren. 'Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen', luidde de veelzeggende kop boven zijn verhaal. 'Het is zijn woord tegen het mijne'. Deze woorden staan symbool voor vele vrouwen, kinderen en in mindere mate mannen die in hun leven seksueel zijn misbruikt.

We kregen in de afgelopen dagen tientallen mails (misbruik@trouw.nl) van lezers met zeer schrijnende en schokkende verhalen over seksueel misbruik in hun leven. Soms incidenteel, soms zeer langdurig. Verhalen die deze lezers altijd met zich hebben meegedragen en waar ze merendeels nooit over konden praten. Jelle Brandt Corstius gaf die mensen een stem, zoals inmiddels anderen (schrijvers, filmsterren en musici) dat ook hebben gedaan.

Toch riep de door ons en Jelle Brandt Corstius gekozen aanpak ethisch-journalistieke vragen op. Mag je een dergelijk persoonlijk verhaal, zonder onderliggende bewijzen van de feiten, prominent op de voorpagina plaatsen, was de kern van het debat in de media en bij ons op de redactie.

Gewijzigde versie

Die vragen hebben wij ons ook gesteld afgelopen weekend, toen Brandt Corstius contact met ons opnam met het verzoek of we zijn open brief wilden publiceren. En ook achteraf in gesprek met de redactie en Ombudsman (zie zijn rubriek van gisteren) toen we het verhaal hadden gepubliceerd. Deze vragen zijn niet meer dan terecht.

Het oorspronkelijke verhaal van Jelle Brandt Corstius was zeer herleidbaar naar de mogelijke dader. Die reageerde via zijn advocaat dat een kort geding aanstaande was als wij zouden gaan publiceren. Juridisch stonden wij niet sterk, concludeerde onze huisjurist, want we hadden immers geen bewijzen en andere getuigen.

Brandt Corstius kwam vervolgens maandag met een sterk gewijzigde versie, waarin hij vooral zijn onmacht manifest maakte. Een onmacht die vele slachtoffers voelen. Die besloten we te publiceren als open brief.

Journalistiek gezien een ongebruikelijke vorm maar gezien de diep ingrijpende gevolgen in het leven van mensen en de omvang van het misbruik zeer verdedigbaar. Het probleem van het aantonen van seksueel misbruik is juist het ontbreken van feiten en getuigen. In het geval van de Amerikaanse tv-producent Harvey Weinstein werd dit pas een zaak toen meerdere slachtoffers zich meldden. Daar hoopt Jelle Brandt Corstius ook op.

Een journalistiek dossier opbouwen volgens de bekende methoden van hoor- en wederhoor, het zoeken naar andere getuigen en mogelijk schriftelijk materiaal, zou zeer lang gaan duren en zeer waarschijnlijk niets opleveren, omdat je niet open kan zijn over de dader of anders direct tegen juridische bezwaren aanloopt. Dit laatste speelde niet als wij zijn verhaal onder zijn naam als open brief zouden brengen. De betrouwbaarheid van Jelle Brandt Corstius, die wij als journalist al heel lang kennen en die regelmatig voor ons werkt, gaf de doorslag om toch stem te geven aan de onmacht van velen. Journalistiek ongebruikelijk maar niet oneigenlijk.

Meer brieven van de hoofdredactie lezen? Je vindt ze in dit dossier. Lees meer over #MeToo in het dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden